Mujanović: Nova meta Putina je BiH

Ukoliko bi Rusija ili bilo koji drugi strani akter, htio da dovede do destabilizacije ovog regiona primarna meta takvih aktivnosti bi morala da bude BiH, a ne Srbija, smatra Jasmin Mujanović, politički analitičar instituta Istok-Zapad za Balkan i konsultant za politiku fondacije Friedrich Ebert.

U intervju za Radio Slobodna Evropa Mujanović pojašnjava svoju tezu iznijetu u nedavnom autorskom tekstu za “Foreign Affairs” da je nova meta ruskog predsjednika na Balkanu BiH, preko predsjednika Repubilike Srpske Milorada Dodika, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Tome, kako smatra, doprinose sve topliji odnosi Zagreba prema Kremlju, ali i generalna i alarmantna težnja balkanskih lidera da se okreću neoautoritaranim vladarima. S jedne strane prema Moskvi, a druge prema Ankari.

U nedavnom tekstu za “Foreign Affairs” napisali ste da će nakon Makedonije i Crne Gore sljedeća glavna meta ruskog destruktivnog djelovanja u regiji biti BiH. Predviđate da bi to moglo biti veoma nasilno. Na čemu temeljite ove tvrdnje?

Mujanović: Temeljim to primarno na samoj činjenici da je Bosna i Hercegovina uvijek bila strateški i geopolitički centar čitavog našeg regiona. To je bilo očigledno i tokom XX stoljeća ako gledamo i četrdesete i devedesete godine, a naravno tako je ostalo i dan danas. To jeste mala ironija u smislu da BiH nije ni najveća, niti najsnažnija, niti najbogatija država u regionu već jednostavno ima tu poziciju. I naravno da tu postoje neki značajni interesi i za naše susjede i za neke ključne međunarodne aktere.

Za Rusiju je primarno važno i, da kažemo, interesantno što je ta zemlja toliko podijeljena i dok god Bosna i Hercegovina ostane nestabilna čitav Zapadni Balkan ostaje nestabilan. A to je Rusiji u svakom smislu u interesu, jer sadašnja politika Moskve, odnosno režima Vladmira Putina, je u stvari u tome da širi i haos i nestabilnost širom svijeta, širom Evrope. U krajnjem, u interesu Rusije je destablizacija EU i čitavog NATO saveza.

Ali mnogi drugi analitičari smatraju da je Srbija najvažnija u interesima Moskve na Balkanu, šta mislite o tome?

Mujanović: Srbija je itekako važna tu nema nikakve dileme, Srbija je velika država što se tiče naših uslova i odnosi Aleksandra Vučića i prije toga predsjednika (Tomislava) Nikolića su itekako bliski i naravno da postoji ta vojna instalacija u Nišu i druge stvari. Međutim Srbija se i zbog svoje istorije i zbog svoje pozicije ne može vidjeti kao centar ruskog angažmana, zbog toga što Srbija nije toliko bliska sa EU i Amerikom kao što je BiH.

Nije stvar u tome da je BiH toliko važna ili da zvanično Sarajavo ima jasnu i čistu politiku prema Zapadu, znamo svi koliko je podijeljena BiH, međutim samo naglašavam tu činjenicu da većina američkog i evropskog angažmana i ranije i danas je u istorijskom smislu uvijek fokusirana na BiH. Kao i činjenicu da, ukoliko bi neko Rusija ili bilo koji drugi strani akter, htio da dovede do destabilizacije ovog regiona, primarna meta takvih aktivnosti bi morala da bude BiH, a ne Srbija.

Interesantno, Srbija je ovih dana najavila pisanje deklaracije “o zaštiti srpskih interesa na svim teritorijima na kojima žive Srbi”, prevashodno se odnosi na Srbe u RS, ali su i crnogorski predstavnici iz proruskog Demokratskog fronta (DF) najavili učešće u pisanju deklaracije …..Ovo je mnoge podsjetilo na vrijeme Memoranduma iz 1987. Mislite li da u ovome ima incijative ili makar podrške Moskve?

Mujanović: Sigurno da ima, međutim moramo biti realni. Znate kako je (Karl) Marx rekao da se istorija ponavlja dva puta, prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Ovo meni više liči na farsu. Znam da neki spominju da ih ovo podsjeća na poznati san o Memorandumu (SANU), ali meni ovo najviše liči kao jednu predstavu, primarno za zvanični Beograd i Aleksandra Vučića, da nastavi da rješava kosovsko pitanje, odnosno da konačno priznaju nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, Vučiću to otvara priliku da nastavi da glumi nekog ultranacionalistu, da bi ustvari imao taj prostor sa njegove lijeve strane, da iskoristi da uradi neke malo progresivnije i reformističkije stvari poput priznavanja Kosova.

Naravno da će oko deklaracije biti i buke i debate i silne drame i sigurno je da će ljudi poput gospodina (Milorada) Dodika u BiH, to iskorištavati i koristiti taj dokument. Međutim, ne shvatam to kao nekakav ozbiljan politički dokument.

No opet, sve što se dešava u ovom regionu, što može izazvati i haos i sukobe, ne mislim fizičke sukobe, već nestabilnost, to je svakako u interesu Rusije. To je standardna ruska priča. Gdje god mogu da ubace malo vatre u tu debatu, oni će to vrlo jednostavno i vrlo jeftino uraditi. A kako sam rekao u onom članku za Foreign Affairs, ovaj region je itekako jeftin za ruske aktivnosti.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.