Mujo Kovačević: Za 35.000 eura kupio sam bubreg u Pakistanu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Uprkos upozorenju Ministarstva vanjskih poslova BiH da u Pakistanu ne obavljaju transplantaciju bubrega zbog velikog rizika od smrtnosti, 43-godišnjeg Muju Kovačevića iz Bugojna muka je natjerala da upravo u pakistanskom gradu Lahore potraži bubreg.

Za to je, kaže Mujo, izdvojio 35.000 eura i osjeća se, dodaje, preporođeno.

S troškovima putovanja, lijekovima, s pregledima, bubreg od 28-godišnje pakistanske djevojke čiji identitet, prema pravilima tamošnje klinike, nikada neće saznati Mujo je platio 50.000 eura.

‘Prvo sam se kod rodbine raspitivao ima li iko podudaran ko bi mi darovao bubreg. No, nisu našli podudarnost pa kada sam čuo da je bubreg moguće kupiti u Pakistanu, istoga dana sjeo sam za računar i našao kliniku.

Za nekoliko dana dobio sam pozitivan odgovor uz uputu koje pretrage moram prethodno obaviti. Nije mi bilo svejedno, no znao sam da na dijalizu više ne mogu ići’, tvrdi Kovačević, piše Večernji list.

Pakistan je uz Indiju uveo zakonske propise prema kojima svaki punoljetni građanin po osobnom izboru može darovati bubreg što je uradila i 27-godišnja donorica u slučaju Muje Kovačevića, s kojom se, tvrdi, susreo na ulazu u operacijsku dvoranu, no tamošnji ljekari nisu dopustili komunikaciju.

‘Svaki drugi dan bio sam na dijalizi pa još kad sam čuo da nisam jedini koji iz Bosne i Hercegovine odlazi u inozemstvo po organe, nisam dvojio ni sekunde. Danas sam zdrav čovjek, imam suprugu i dvoje djece, a na kontrole odlazim u Tuzlu svaka dva mjeseca. Osjećam se odlično’, rezimirao je Kovačević.

Takve sreće nije bio Admir Dedić (35) iz Gornjih Dubrava kod Živinica, koji je nakon transplantacije bubrega u gradu Lahoreu umro u avionu zbog komplikacija koje su se dogodile na povratku u BiH.

Zbog Admirove iznenadne smrti, pokrenuta je međunarodna istraga u koju je bio uključen i Interopol.

Na temelju prikupljenih informacija s terena, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da je državljanin Crne Gore I. L. organizovao putovanja u Pakistan zbog presađivanja bubrega te da su pacijenti u tu svrhu prikupljali oko 120.000 maraka, koje su predavali prijavljenom pred polazak u Lahore.

Svoje posredničke usluge optuženi I. L. naplaćivao je oko 20.000 maraka. O cijelom slučaju kasnije obaviješten i Interpol u Pakistanu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH više puta je upozorilo državljane da samoinicijativno ne idu u Pakistan s ciljem transplantacije bubrega.

U spomenutom ministarstvu tvrde da ovakva praksa nije legalna i da nosi visok rizik po zdravlje pacijenata i njihove financijske mogućnosti.

Uprkos upozorenju, pacijenti idu u Pakistan po bubrege.

Više vijesti