MUP ZDK: Još uvijek ne možemo potvrditi da je riječ o pokušaju otmice

Nakon zaprimljene prijave o navodnoj otmici i pokušaju otmice dvije djevojčice od strane dva lica koja su bila u vozilu, na području naseljenog mjesta Tetovo, u Zenici, odmah su angažovane policijske patrole i timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja blokade navedenog područja i saobraćajnica, te vršenja drugih mjera i radnji iz nadležnosti policije.

Sa ciljem prikupljanja informacija te provjere navoda iz prijave, u službenim prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je obavljen razgovor sa djevojčicom koja je i prijavila navodni slučaj otmice, kada je ,kako navodi, uspjela pobjeći. U obavljanje ovog razgovora su pored policijskih službenika uključena i druga stručna lica u skladu sa važećim procedurama kada je u pitanju obavljanje razgovora sa djecom i maloljetnicima.

Iz uprave Osnovne škole “Hasan Kikić” je potvrđeno da nema prijava o nestanku nijednog djeteta, te da su izostanci pojedinih učenika opravdani od strane roditelja.

Još uvijek ne možemo potvrditi tačnost navedene prijave niti činjenicu da je izvršena otmica ili pokušaj iste.

Poduzimajući aktivnosti na dokumentovanju ovog slučaja službenici kriminalističke policije su postupali u skladu sa nalozima i uputama dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je u policijskim prostorijama direktno izdavao naredbe i upute, te rukovodio naznačenim aktivnostima i sa kojim su vršene stalne konsultacije.

Nakon što je obavljen razgovor sa djevojčicom, od strane policijskih službenika se nastavljaju aktivnosti na prikupljanju saznanja, sa ciljem provjere tačnosti navoda iz zaprimljene prijave o otmici i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa navedenim događajem.