Muriz Spahić: Razorni zemljotresi u BiH mogući su, ali nepredvidljivi!

Panika među stanovništvom naše zemlje nakon zemljotresa koji je pogodio BiH s epicentrom u Zenici ne jenjava.

Iz Federalne hidrometeorološke stanice Odjela za seizmologiju potvrdili su da ljudi neprestano zovu s pitanjima hoće li biti novih potresa.

Stručnjaci koji se bave seizmologijom mogu reći da će sigurno biti potresa, ali kada – to niko i nijedan aparat na svijetu ne može predvidjeti.

Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je da se naša zemlja nalazi na trusnom tlu i da je za očekivati da će nekada doći do zemljotresa, jer tlo ispod nas nije završeno, piše Dnevni avaz.

‘Tamo gdje je površina zemlje ‘zgužvana’, kažemo da je ta oblast nezavršena u tektonskim zonama. Njihova tektonika nije završena pa kažemo ‘labilna zona zemlje’. Ovdje govorimo o dinarsko-erogenoj zoni, koja pripada korijenu alpinida koji su nastali potkraj tercijara i nije završena’, kazao je Spahić.

On je naglasio da se nijedna prirodna pojava ne može predvidjeti, ali se mogu odrediti zone i stepeni koji bi mogli pogoditi određenu oblast prilikom podrhtavanja tla.

Seizmološka karta BiH pokazuje da je najugroženija Hercegovina koju bi mogao potresti zemljotres i veći od osam stepeni po Rihteru. Najsigurniji dio BiH je Krajina. Proces koji se dešava u zemlji kada se pokreću tektonske ploče ili urušava nestabilno tlo ne može niko zaustaviti.

Prirodni procesi

‘Vidimo i da je Banja Luka ugroženo područje kao i uža oblast Zenice i Sarajeva. Možda ću zvučati grubo, ali zemljotresi su prirodni procesi koji se moraju odvijati i na koje mi nemamo utjecaj’, istakao je Spahić.

Od 1900., otkad se u BiH mjere zemljotresi, zabilježeno je 74 čija je jačina bila iznad tri stepena Rihtera i to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

‘Ne treba paničiti. Zeničani koji su noć proveli na ulicama morali su znati da je prvi potres uvijek najjači, kasnije dolazi do smirivanja tla. Ako za sat i po nakon prvog podrhtavanja ne bude uopće drugog zemljotresa, više ih neće ni biti taj put’, dodao je Spahić.

Najjači zemljotresi u BiH

– Petrovac (1905.) – jačina 5,0

– Počitelj (1907.) – jačina 5,7

– Vlasenica (1908.) – jačina 5,3

– Bihać (1916.) – jačina 5,0

– Jajce (1923.) – jačina 5,0

– Ljubinje (1927.) – jačina 6,0

– Derventa (1940.) – jačina 5,1

– Treskavica (1962.) – jačina 5,7

– Banja Luka (1969.) – jačina 6,6

– Srebrenica (1969.) – jačina 5,1

– Lukavac (1974.) – jačina 5,0

– Banja Luka (1981.) – jačina 5,4

– Zenica (2012.) – jačina 4,7

– Stolac (2003.) – jačina 3,6

(VisokoIN)