Muškarci će uskoro moći da zatrudne?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Doktor Richard Polson, direktor Američkog društva za reproduktivnu medicinu, tvrdi da će zahvaljujući razvoju na polju transplantacije materice muškarci u skoroj budućnosti moći da zatrudne.

Velika uspješnost transplantacije materice kod žena znači da bi slične operacije mogle uskoro da se vrše i na pacijentkinjama koje su rođene kao muškarci, navodi Polson, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost.

Transseksualci će tako u budućnosti moći da imaju djecu.

“Ne vidim nijedan anatomski razlog zašto materica ne bi mogla da bude presađena u tijelo transseksualne osobe. Tako nešto bi moglo da se dogodi već sutra”, rekao je Polson na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju u Teksasu.

Ipak, s obzirom na to da bi cijela procedura mogla da bude ekstremno komplikovana, žene koje su biološki rođene kao muškarci najvjerovatnije će morati da se porode carskim rezom.

One će takođe najvjerovatnije sve vrijeme primati hormonsku terapiju, kako bi se podstakle biološke promjene koje inače nastaju u tijelu tokom trudnoće. Od 2014. godine najmanje pet žena u Švedskoj donijelo je na svijet bebe koje su se razvijale u presađenim matericama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.