Na aerodromima u Tuzli i Sarajevu kontrolisano više od 7.000 putnika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Granična policija BiH učestvovala je u međunarodnoj operativnoj akciji “Ikarus 2017”, koja je realizovana na aerodromima u Albaniji, Austriji, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji, Srbiji i BiH, a čiji je cilj bio otkrivanje i sprečavanje krivičnih djela i prekršaja.

Akcija “Ikarus 2017” realizovana je u BiH na aerodromima u Sarajevu i Tuzli, gdje su na 25 međunarodnih letova pregledana 7.022 putnika, saopšteno je iz Granične policije BiH.

“Ikarus 2017” sprovodili su policijski službenici zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, pod pokroviteljstvom Programa granične bezbjednosti Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga /DCAF/.

Cilj akcije bio je da se detaljnim provjerama na prvoj i drugoj liniji spriječe i otkriju krivična djela i prekršaji u vezi s falsifikovanjem i zloupotrebom dokumenata, krijumčarenjem ljudi, robe, droge i oružja, te otkriju lica koja potražuju nadležni organi ili putnici za koje se sumnja da su počinioci prekršaja.

Tokom akcije, koja je održana od 4. do 14. septembra, u svim zemljama na prvoj i drugoj liniji pregledana su 395.004 lica.

Otkrivena su 24 slučaja falsifikovanja isprava, četiri krijumčarenja droge, jedno krijumčarenje lica, 92 lica i četiri dokumenta koja potražuju nadležni organi, te četiri lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, kao i veći broj prekršaja.

Predstavnici DCAF-ovog Programa granične bezbjednosti ocijenili su akciju veoma uspješnom, uz znatan doprinos u otkrivanju i suzbijanju svih oblika nezakonitosti na međunarodnim aerodromima, a samim tim i podizanju stepena bezbjednosti u zemljama učesnicama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.