Na Bjelašnici 30 centimetara snijega, skijanje i prije 15. decembra

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Skijaška sezona na Bjelašnici možda počne i prije 15. decembra, istakla je za Anadolu Agency (AA) Muamera Šehić, portparol „ZOI 84“, firme koja upravlja olimpijskim stazama i vertikalnim transportom na Bjelašnici i Igmanu, planinama u okolici Sarajeva.

„Planirano je da sezonu otvorimo 15. decembra ove godine. Međutim, u slučaju da bude snijega na nivou Uprave ZOI 84 razmotrit će da otvori skijaške staze i ranije“, rekao je Šehić, naglasivši:

„U Babinom dolu trenutno je 25 centimetara snijega, kao i na Velikom polju na Igmanu. Na vrhu Bjelašnice već ga je 30 centimetara. Pošto snijeg i dalje pada, i to velikim intenzitetom, nije isključeno da ga u narednim danima bude dovoljno kako bismo uredili staze za skijaše“.

No, problem održavanju snježnog prekrivača još uvijek je „topla zemlja“, ali pošto su jutros u sedam sati zabilježene niske temperature na Bjelašnici nadaju se da će se zemlja dodatno ohladiti i da će se snijeg ”prihvatiti za tlo”.

„Na vrhu Bjelašnice jutros je bilo minus 13 stepeni Celzijusa, a sada je negdje oko minus pet u Babinom dolu. U slučaju da se u narednim danima nastave snježne padavine ovim intenzitetom, kao i prošle godine, skijaši bi mogli uživati već u prvim danima decembra“, ističe Šehić.

Firma „ZOI 84“ u iznimno je teškoj finansijskoj situaciji. Radnici nisu primili plate pet mjeseci, a shodno besparici u odnosu na ranije godine nisu ni poboljšani uslovi za skijanje. Obećanja bilo je puno, ali i ove godine vertikalni transport na Bjelašnici i Igmanu ostao je isti, baš kao i dužina skijaških staza.

Trosjed na Bjelašnici i ove godine moći će prevoziti 1.350 osoba na sat, dvosjed 1.200 ljudi na sat. Dvosjed na Malom Polju na Igmanu, takođe, moći će prevoziti 1.200 osoba na sat.

Cijene karta po akcijskim cijenama koje su u toku su 350 KM sezonska, 400 sezonska sa parkingom, dok prenosiva sezonska košta 700 KM.

Za pojedinačnu kartu u predstojećoj sezoni skijaši će morati izdvojiti 5 KM, trosatnu 23, četverosatnu 28. Dnevna karta, u trajanju od 9 do 16 sati, na skijalištima Olimpijskog centra Bjelašnica-Igman iznosit će 33 KM. Noćno skijanje, od 18:30 sati do 21, koštat će 20 KM.

„Kada bude vremenskih uslova bit će i noćnog skijanja u periodu od 18:30 sati do 21“, kaže Šehić.

(VisokoIN/AA)

Više vijesti