Na današnji dan: Visoko zahvatio veliki požar “Visočka jangija”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedan od najbitnijih datuma u historiji Visokog je svakako 11.11.1911. godine, dan kada je Visoko zahvatio veliki požar, koji je uništio veći dio grada, a taj dan u narodu danas je poznat kao “Visočka jangija”.

Kako stoji u pisanim dokumentima, smatra se da je jangija izbila tokom noći na području današnje zgrade Elekterodistribucije Visoko ili tačnije iz avlije porodice Mataradžija.

Tom prilikom je izgorjelo preko 450 kuća, dućana i ostalih objekata. U Visoko je pristizala pomoć iz svih dijelova tadašnje Bosne i Hercegovine gdje je prikupljeno 32.158 kruna, a pomoć je stizala iz Beograda, Cazina, Nevesinja, Rogatice, Sarajeva i Tuzle, ali i pojedinaca kao što su direktor vakufa efendija Šerif Arnautović i Franjo Josip I kralj Austro-ugarske monarhije.

U proljeće 1912. godine se pristupilo obnovi. Zemaljska vlada je naredila da kuće budu zidane od cigle i pokrivene crijepom ali u duhu tradicionalnog bosanskog graditeljstva.

Visoko je poslije požara i obnove dobilo konture urbane sredine sa mješavinom orijentalnog i zapadnog stila.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.