Na demonstracijama u Parizu uhapšena 81 osoba

Najmanje 81 osoba uhapšena je u subotu u Parizu na protestima protiv nacrta zakona u sigurnosti i rastućeg problema islamofobije u toj zemlji.

Dok se u Francuskoj raspravlja o nacrtu zakona o sigurnosti, koji je kritiziran s obrazloženjem da bi mogao kršiti slobodu medija i povećati policijsko nasilje, istovremeno rastu reakcije na nasilje policije nad novinarima i aktivistima.

Demonstranti su se okupili na Trgu Chatelet u Parizu, skandirajući parole i noseći transparente protiv predsjednika Emmanuela Macrona te tražeći povlačenje nacrta zakona o sigurnosti.

Na protestima su učestvovali i oni građani koji se protive islamofobiji, koji su iskazali nezadovoljstvo zbog antiislamskih stavova Macronove administracije i “separatističkog” zakona usmjerenog na muslimane.

Povremeno je dolazilo do napetosti između demonstranata i policije koja je marširala do Trga Republike. Demonstranti su zapalili motocikl.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je na Twitteru potvrdio da je tokom današnjih protesta privedena najmanje 81 osoba.

Tijekom demonstracija u Parizu poduzete su visoke sigurnosne mjere. U Francuskoj su održani deseci manjih protesta protiv nacrta zakona o sigurnosti i rastuće islamofobije. Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Lyonu.