Na Facebooku pokrenuta grupa „Visočani za bolje Visoko“

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Grupa „Visočani za bolje Visoko“ na Facebook-u je pokrenuta sa jednim ciljem, da se Visočani slobodno mogu na jednom mjestu informisati, pokrenuti, pomoći u raznim projektima od društvene ili individualne koristi, ovisno o potrebama.

Grupa je otvorenog karaktera, i apsolutno je otvorena za svakoga ko ima neki ideju, potrebu, problem, da se isti realiziraju ili riješe zajedničkim naporima i djelovanjem.

Ne postoje nikakve granice ni pravila, osim onih ljudskih moralnih u smislu da se u grupi svi članovi ponašaju i obračaju u skladu sa osnovnom kulturom i poštovanjem svakoga u dijalogu.

Svjesni situacije u kojoj se veoma teško ili presporo neki mali ali veoma bitni problemi ne riješavaju na nivou mjesnih zajednica ili općine, grupa je osnovana da bi u tom smislu pokrenula sve građane koji su voljni, na području cijele općine Visoko, da se aktiviraju prema riješavanju bilo kojih problema ili ostvarivanju projekata koji su našem interesu.

Ovaj projekat grupe je sam od sebe svojevrsna prilika da se građani pokrenu u pozitivnom smislu, ali je ujedno i sociološki ispit lokalne zajednice, da vidimo koliko smo svjesni i voljni da se pokrenemo i djelujemo, realiziramo projekte i potrebe, bez da čekamo da nam to urade političke stranke, ili općinski nadležni organi.

Kad bi samo ažurno djelovali sa pritiskom prema organima za ostvarivanje naših prava i potreba, koje plačamo kroz poreze, postigli bi uspjeh, a kamo li da sami od sebe realiziramo neki projekat, ili neku inicijativu ili pomoć.

Primjera radi, u susjednom Kaknju, postoji stranica „Nezadovoljni građani Kaknja“, koja ima 5 administratora stranice, i blizu 2200 članova. Kakanjci su time pokazali koliko su društveno svjesni svojih potreba i mogućnosti za djelovanje kroz apolitičnu građansku inicijativu.

Osim što nas Kakanjci vode u kulturi poštivanja pješačkog prelaza, izgleda da nas vode i u generalno boljem odnosu , odgovornosti prema vlastitoj društvenoj zajednici, i aktivnostima u tom pogledu. Brojka od 2200 članova je u u lokalnom demokratskom smislu veoma bitna, i držim da su uticajan faktor u svom okruženju.

Da li će Visoko pokazati da može neovisnom građanskom normalnom opcijom nešto uraditi za sebe i za svoju djecu, ili će ostati zatvorena čaršija koja čeka da uvijek neko drugi bude prvi koji će pokrenuti, ili da čeka da neko drugi nešto završi za naš interes i boljitak, pokazaće vrijeme i rezultati.

Pokretanje grupe je trajalo pola sata, ideja je stara godinu dana, a namjera je mnogo veća, sada ostaje samo da vidimo koliko smo u stanju da jedni drugima pomognemo, odnosno da sami sebi pomognemo. Da li će se Visočani probuditi za realizaciju boljeg života u bilo kojem smislu, da li će Visočani kao ljudi i građani imati sluha i volje da djeluju prema svim političkim faktorima i organima vlasti u Visokom da se kvalitet života popravi barem onoliko koliko je moguće i koliko je potrebno u 21 vijeku, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Da li možemo pokrenuti naše mjesne zajednice i njihove predstavnike, da li možemo adresirati prave probleme i potrebe, da li smo spremni da na realiziji potreba i riješenja insistiramo prema onim koji su plačeni da to rade, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Da li će Visoko zakazati, ili će se napokon pokrenuti kao građansko društvo svjesno i savjesno svojih mogućnosti i odgovornosti, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.