Na godišnjicu genocida ukop 35 žrtava, među njima maloljetnici i trudnica

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima su četiri maloljetnika i jedna trudnica, koja je imala 20 godina kada je ubijena sa svojim suprugom.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da su među 35 osoba koje će ove godine biti ukopane u Potočarima – trudnica Remzija Dudić, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće, i njen suprug Nijazija.

Posmrtni ostaci Remzije i Nijazije Dudić pronađeni su 2016. godine u masovnoj grobnici “Rašića gaj” na području Vlasenice.

Maloljetnici koji će biti ukopani 11. jula, prema Čengić, imali su 16 i 17 godina kada su ubijeni.

“U ‘Podrinje identifikacionom centru’ u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci 167 žrtava za koje se porodice još uvijek nisu odlučile na ukop, uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka. Zvanično su identificirane 44 žrtve na temelju DNK analize i od strane njihovih porodica, ali se porodice još nisu odlučile na ukop”, rekla je Čengić.

Ona je istakla da je 126 žrtava identificirano samo na temelju DNK analize, ali porodice još uvijek nisu potvrdile identifikaciju, odnosno nisu potpisale zapisnik o identifikaciji.

Jedna od majki koja će ove godine ukopati samo jednu kost svog sina jeste Hajra Alić. Njen sin Muhamed je u vrijeme ubistva bio maloljetan.

“Ima mjesto kod oca tamo, nek se obilježi njegov mezar i taj nišan, da znam gdje je makar ta jedna kost”, kazala je Alić.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić istakla je kako je teška odluka ukopati nekompletno tijelo.

“Kad sam pronašla dvije male koščice od moga najmlađeg sina i kad su mi to saopštili, jako sam se teško osjećala i na kraju sam razmišljala da li da ukopam ili da ne ukopam. A onda sam rekla: ‘Ja sam ispred tih majki, ja to moram uraditi’”, prisjetila se Subašić.

Ona je navela da je u razgovoru s drugim majkama saznala da neke čekaju s ukopom u nadi da će biti pronađen ostatak tijela članova njihovih porodica, dok bi za neke majke ukop nekompletnog tijela “predstavljao kraj njihovog života”.

U Potočarima je 12. jula, kako je kazala Čengić, planirano otkopavanje posmrtnih ostataka 80 žrtava koje su ranije sahranjene, da bi se naknadno mogli ukopati pronađeni i identificirani dijelovi tijela.

Prema podacima INO-a, posljednja veća grobnica u kojoj su pronađene žrtve genocida jeste masovna grobnica otkrivena 2015. godine u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka.

Prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine ubijeno je preko 7.000 muškaraca i dječaka, nakon čega je uslijedila operacija prikrivanja tragova zločina u sekundarne i tercijarne masove grobnice.

Za sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano ukupno 6.575 žrtava genocida, a ove godine će biti ukopan najmanji broj žrtava.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sudovima u regionu do sada je ukupno 45 osoba pravosnažno osuđeno – na oko 700 godina zatvora i tri doživotne kazne – zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina počinjenih u Srebrenici nakon 11. jula 1995. godine.