Na Ivan-sedlu obilježena 77. godišnjica ustanka naroda BiH

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i predsjednik UABNOR-a Hadžići Fadil Šehić otkrili su danas obnovljeno spomen obilježje na Ivan-sedlu, povodom 27. jula Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Savez antifašista i boraca NOR-a BiH, Savez antifašista i boraca NOR-a u KS i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Hadžići obilježili su na Ivan-sedlu 77. godišnjicu Ustanka naroda BiH, 27. juli 1941. godine, kada je pružen prvi otpor okupatorima i domaćim izdajnicima.

Ministru Fiši i direktoru Fonda Memorijala Suadu Zijadiću uručena je i Zahvalnica za uspješnu saradnju i pomoć u realizaciji programskih ciljeva i afirmaciji udruženja SABNOR- u KS.

Evocirane su uspomene iz dana NOB-a i odbrambeno oslobodilačkog rata 92 – 95. godina, a ministar Fišo ukazao je na značaju BiH kao multietničke države i važnost da se u tom smjeru ide, bez obzira na stalna nastojanja na podjeli BiH i pokušaje da se onemogući razvoj države.

Poručio je da je BiH kroz hiljadugodišnju tradiciju dokazala kakva treba biti država, a to je država svih građana i naroda koji njeguju antifašističke tekovine.

Godišnjici obilježavanja prisustvovali su i brojni gosti iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

U okviru obilježavanja, položeno je cvijeća i odana počast za poginule u odbrani BiH u odbrambenom ratu 92 – 95. godine.

Također, Udruženje Patriotske lige Hadžići uručilo je Zahvalnicu ministru Fiši za pomoć i razumijevanju u radu.