Na kandidaturi Zvizdića pokazano jedinstvo SDA

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Proteklih sedmica u javnosti se često može čuti kako je po pitanju kandidatura za funkciju člana Predsjedništva BIH unutar SDA došlo do teških frakcijskih podjela i kako snaga više nije u jedinstvu. No, je li baš tako?

Aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i dopredsjednik SDA, Denis Zvizdić, ubjedljivo je, među desetak kandidata, dobio nadpolovičnu podršku stranačke baze. Zvizdić je dobio podršku ravno 87 posto općinskih odbora SDA, odnosno 95 od ukupno 108 Općinskih odbora Stranke.

Prema unutrašnjim pravilima SDA, Općinski odbori imali su mogućnost predlagati do tri kandidata za člana Predsjedništva BIH. Ipak, većina je kandidirala jednog, manji broj dva, a tek rijetki Općinski odbori u stranačkui su bazu poslali imena tri kandidata.

Tako je šira baza SDA oličena kroz Općinske odbore ipak pokazala zavidno jedinstvo kroz ime iu kandidature za Denisa Zvizdića, koji je u velikoj većini Općinskih odbora predložen upravo kao jedini kandidat. To nadalje svjedoči da unutar SDA po ovom pitanju nema teških frakcijskih podjela, te da špekulacije na ovu temu očigledno dolaze iz opozicionih krugova koji na svaki način nastoje iznuditi podjele u SDA i destabilizirati je uoči predstojećih izbora, smatraju izvori iz vrha SDA.

Upravo je zbog pomenutog nivoa jedinstva stranački vrh, a što je kroz niz izjava potvrdio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, pred odlukom da Denis Zvizdić na stranačkoj Konvenciji 26. maja bude jedini kandidat za funkciju člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Više vijesti