Na otpadu sekundarnih sirovina u Sarajevu pronađena topovska i haubička municija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uništavanje eksplozivnih sredstava Sarajevo A i Busovača A s otpada sekundarnih sirovina u sarajevskom naselju Bačići, općina Novi Grad Sarajevo, uklonili su 884 komada topovske i haubičke municije kalibara od 20 do 155 milimetara, koji su pronađeni prilikom raščišćavanja tog prostora.

Po primljenoj prijavi, te nakon konsultacija s nadležnim policijskim organima, sačinjen je operativni plan čijoj su realizaciji pristupili timovi FUCZ-a.

Planom je bio predviđen pregled i razvrstavanje pronađenih eksplozivnih sredstava te njihovo zbrinjavanje prema stepenu rizika koji svako pojedinačno sredstvo predstavlja. Nakon što je svako sredstvo pregledano i utvrđeno njegovo stanje izvršen je njihov transport u magacin za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava gdje će biti do uništenja.

Nijedno sredstvo nije bilo nestabilno da bi moralo biti uništavano na licu mjesta. Osiguranje prostora otpada tokom realizacije zadatka i pratnju transporta izvršili su pripadnici policijskih stanica Novi Grad i Vogošća.

Radi se o velikoj količini eksplozivnih sredstava čija je bruto masa oko 2,5 tona.

Bio je to pojedinačni zadatak s najvećom količinom uklonjenih eksplozivnih sredstava koji su pripadnici FUCZ izvršili u proteklih deset godina, a broj uklonjenih topovskih i haubičkih granata veći je od ukupnog broja takvih granata uklonjenih tokom 2016. godine, saopćeno je iz FUCZ-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.