Na otvaranju banjalučke Ferhadije očekuje se oko 20.000 posjetilaca

U toku su posljednje pripreme za svečano otvaranje obnovljene banjalučke džamije Ferhadije, najavljeno za 7.maj.

Kako bi sigurnosni aspekt ovog skupa protekao bez problema, s obzirom da se očekuje oko 20.000 vjernika i veliki broj zvanica, policija Republike Srpske je formirala Štab osiguranja „Ferhadija“ 2016“ koji rukovodi mjerama obezbjeđenja ovog događaja, a u rad Štaba uključene i druge policijske agencije u BiH.

Najavljeno je da će 7.maja oko džamije Ferhadije biti zatvorene ulice, a u ugostiteljskim objektima neće se točiti alkohol.

Osim zvaničnika iz BiH, ovom skupu prisustvovat će i delegacija Republike Turske koju će predvodi predsjednik Vlade Ahmet Davutoglu, a još uvijek nije potvrđeno prisustvo jednog broja zvaničnika iz regiona.

Organizacioni odbor za otvaranje Ferhadije je preporučio dolazak vjernika u organizaciji nadležnih muftijstava, mešihata i medžlisa.

S ciljem osiguranja ugodnog i sigurnog boravka svih gostiju poduzimaju brojne aktivnosti u saradnji s nadležnim sigurnosnim i policijskim agencijama.

Vjernicima je preporučeno da ne nose ili ističu nikakve zastave, transparente, natpise i drugo na autobusima i drugim prijevoznim sredstvima.

Ovaj događaj nesumnjivo ima veliki vjersko- kulturni i širi društveni značaj za Bosnu i Hercegovinu i region.