da block

Na području Foče pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve

da block

Ekshumacija na lokalitetu Dragojevića buk, na području Foče, koja je trajala dvije sedmice, završena je, a pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni na ovom području u toku 1992. godine.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu, kako bi se utvrdio tačan identitet pronađenih žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o smetljištu koje je nastalo u toku i nakon rata. Ona navodi da je taj lokalitet, dužine 120 i širine 60 metara, detaljno pretražen, a pretraživanje je rađeno mašinski i ručno, na dubini od 10 do 15 metara.

“Otežavajuća okolnost prilikom ekshumacije su velike količine smeća zbog kojih je teško pronaći posmrtne ostatke”, kazala je Čengić.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.