Na pomolu novi skandal na bh. estradi: Hari Varešanović ‘ukrao’ GOLUBICU?!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na bh. estradi na pomolu je novi skandal: Hari Varešanović je prisvojio pjesmu ‘Golubica’, i bez saglasnosti autora je snimio u duetu sa Halidom Bešlićem, pri tom oskrnavivši tekst pokojnog Duška Trifunovića, te istu prijavio kao svoje autorsko djelo u Republici Hrvatskoj, u BiH i šire!

Ovo tvrdi kompozitor i autor čuvenog Harijevog hita Suad Arnautović, bivši muzičar i član Centalne izborne komisije BiH. Kako Arnautović pojašnjava, pjesma pod originalnim naslovom ‘Poletjela golubica sa Baščaršije'​ snimljena je prije 37 godina u Studiju 1 Muzičke produkcije Radio Sarajeva.

– Već godinama uzaludno očekujem da muzičar Hajrudin – Hari Varešanović prestane sa praksom nezakonitog autorskog prisvajanja moje pjesme ‘Golubica’. Pjesma je snimljena daleke 1978. godine u Studiju 1 Muzičke produkcije Radio Sarajeva, pod budnom paskom producenta Esada Arnautalića, a prvi put objavljena na ploči grupe ‘Zov’ u martu 1979. godine u izdanju Diskotona, a kao autori su navedeni Duško Trifunović kao tekstopisac i ja, Suad Arnautović, kao kompozitor.

Poslije je ‘Golubicu’ 1983. godine snimio i ženski hor ‘Aprilke’ i objavio na LP ploči ‘Golubice sa Baš-čaršije’, te još nekoliko ansambala i interpratora, pritom uredno navodeći autore.

– Dok sam ja sa komplet porodicom, pod granatama, preživljavao u opkoljenom Sarajevu u periodu 1992-1995, Varešanović je ovu pjesmu, bez mog znanja i saglasnosti, 1994. godine ponovo snimio u Njemačkoj u detu sa Halidom Bešlićem, pri tome oskrnavivši tekst pokojnog Duška Trifunovića, te prema informacijama koje sam dobio, istu prijavio kao svoje autorsko djelo u Republici Hrvatskoj, u BiH i šire – tvrdi Suad Arnautović.

– S obzirom da je u Bosni i Hercegovini, nažalost, godinama vladalo bezakonje i haos u vezi sa zaštitom autorskih prava, nisam poduzimao nikakve pravne korake na zaštiti svojih autorskih interesa, očekujući da će se Varešanović po povratku u BiH bar telefonom javiti. No, kako se ova praksa promijenila zahvaljujući angažmanu Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca AMUS, odlučio sam poduzeti korake na zaštiti svojih autorskih prava. Iz tog razloga javno pozivam Hajrudina – Harija Varešanovića da prestane sa lažnim prikazivanjem autorstva moje kompozicije ‘Golubica’, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednoj Hrvatskoj i šire – kaže Arnautović.

Kompozitor ‘Golubice’ upozorava da, ukoliko Varešanović to ne učini, te mu ne pruži javnu moralnu i materijalnu satisfakciju za višegodišnje prisvajanje njegovih autorskih prava, bit će prinuđen da pokrene odgovarajuće sudske postupke protiv Varešanovića za sankcioniranje ‘neprihvatljive kriminalne prakse uzurpiranja tuđeg vlasništva’.

Kako je potvrđeno i iz Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), pjesmu ‘Golubica’ zaista jeste registrovao Varešanović kao kompozitor.

– AMUS ne treba da se miješa u spor između svoja dva člana, ali možemo potvrditi da pjesmu jeste 1994. registrovao Varešanović kao kompozitor. AMUS može zamrznuti sredstva od tantijema za ovo djelo do rješenja spora – saopćeno je iz ove asocijacije.

Očekuje se raakcija popularnog pjevača povodom optužbi na njegov račun, a da li će čitav slučaj završiti na sudu, ostaje da se vidi.

Više vijesti