Na propalom visočkom aerodromu pasu ovce

Skoro dvadeset godina star projekt velikog visočkog aerodroma, čiju su konačnu izgradnju najavljivale sve poslijeratne vlade SDA u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i Federacije BiH te Općina Visoko, do danas nije realiziran. Naprotiv, visočki je aerodrom ostao spomenik neuspješnoj dvadesetogodišnjoj vlasti SDA.

Raskrčena ledina

Među posljednjim koji je 2009. godine usta punih obećanja najavljivao izgradnju aerodroma u roku od tri godine bio je tadašnji premijer FBiH Nedžad Polić, kadar SDA. Tada je pričao o zainteresiranosti malezijskih investitora da ulože sredstva u taj projekt. Prošle su tri godine. Niti su se pojavili investitori niti ko spominje aerodrom.

U pokušaju da saznamo ko danas upravlja aerodromom za koji je utvrđeno da je “pojeo” desetine miliona maraka općinskog budžeta, iako na raskrčenoj ledini ništa ne odaje da je nekada bila pista, nismo uspjeli saznati.

U Općini Visoko nisu nam znali reći postoji li još Javno preduzeće “Aerodrom Visoko”, osnovano prije nekoliko godina kako bi upravljalo neizgrađenim aerodromom. Tragajući od jedne do druge službe, jedina koja je nešto znala o tome bila je Mediha Sirćo iz službe nadležne za imovinskopravne poslove.

Sirćo je rješavala zahtjeve građana koji su od Općine tražili odštetu za oduzetu imovinu na kojoj je planirana gradnja aerodroma. Iako je ranije objavljivano da su građani od Općine naplatili odštetu čiji iznos premašuje milion maraka bez kamata, Sirćo nije mogla precizirati o kojoj se sumi radi.

– Znam da je Općina dala ogromna sredstva i da je na kraju Općinu to najviše koštalo, ali svi su zahtjevi riješeni. Neki su još u sudskom postupku, ali građani već nekoliko godina ne podnose nove zahtjeve – kaže Sirćo, dodajući da joj druge okolnosti vezane za aerodrom nisu poznate.

Skinut krov

Visočki aerodrom na kojem je tokom četiri ratne godine danonoćno radilo i do 500 vojnika tuzlanskog korpusa Armije RBiH, koji su lopatama ravnali brda da bi na travnatu pistu mogli slijetati avioni s oružjem, hranom i drugim potrepštinama, danas je ledina. Upravna zgrada u sklopu koje se nalazila i mehaničarska radionica odavno je opljačkana i danas zjapi prazna, a čak je i krov skinut.

Nema ni rampe koja je nekada zaustavljala nepoželjne posjetioce da priđu objektu i prostoru koji je predstavljao vojnu tajnu. Nekadašnja portirnica zarasla je u šiblje, a jedini posjetioci ovog mjesta su čobani i njihove ovce.

BIO uložio milione?

Godinama se kao “otac” visočkog aerodroma spominje Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA, ratni logističar Armije RBiH i poslijeratni kontroverzni biznismen i političar.

U nalazima državnih organa koji su vještačili ulaganja u aerodrom u Visokom utvrđeno je da je firma BIO, za koju se tvrdi da je Čengićevo vlasništvo, uložila oko 37,5 miliona maraka, u aerodrom te prateću infrastrukturu, a da je Općinu Visoko taj projekt koštao oko 18 miliona maraka. Čengića smo pokušali kontaktirati za komentar, no nije bio dostupan.

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

PROMOVISANA MONOGRAFIJA “VISOKO I OKOLINA KROZ HISTORIJU II – OSMANSKI PERIOD”

VISOKOIN.COM

Tradicionalni rafting Eko-Vikinga i otkrivanje spomen ploče Adnanu Džafiću

VISOKOIN.COM

Ekipa “Bosanskog viteza” uputila čestitku povodom Dana državnosti BiH

VISOKOIN.COM

Tarik Halilović: Opozicija je ujedinjena, građani Visokog moraju biti na prvom mjestu inače Statut neće proći

VISOKOIN.COM

Jasmin Sirčo: Arhitektura je uvijek odraz društva i konteksta iz kojeg dolazi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar