Na putu Sarajevo – Konjic oduzeto 280 kilograma rezanog sušenog duhana

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u nedjelju je saopšteno da je provedena je još jedna uspješna operativna akcija u cilju sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalnog centra Sarajevo, izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila na putnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic, pri čemu je pronađeno 280 kilograma rezanog sušenog duhana. Pronađeni duhan nije bio obilježen akciznim markicama koje izdaje UIO”.

“Vrijednost oduzete robe iznosi 47.600 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu”, navodi se u saopštenju iz UIO-a.

Ova akcija sprovedena je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

“U predstojećem periodu, ovlaštena službena lica UIO-a će protiv lica S.M. kod kojeg je pronađena a potom i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH – zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO-a koristili su specijalizovanu opremu koju je upravi donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Programa EXBS.