Na sarajevskom aerodromu oduzeti dron, pametni telefoni…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Sarajevo privremeno su oduzeli raznu robu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u ukupnoj vrijednosti od 35.000 KM.

Provodeći detaljnu kontrolu roba i putnika, koji su ulazili u carinsko područje BiH na Aerodromu Sarajevo, službenici UIO pronašli su robu koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje.

Radilo se o raznoj tehničkoj robi veće vrijednosti, kao što je bespilotna letjelica PHANTOM (popularni dron), razni pametni telefoni, prenosni računari, foto aparati, ručni satovi, kao i razna oprema za mobilne aparate.

Pored spomenutog, službenici UIO su otkrili i aparate za usitnjavanje marihuane sa tragovima iste, kao i određenu količinu proizvoda za koje se sumnja da sadrži psihodelične supstance, te ih predali na nadležno postupanje službenicima Granične policije BiH.

Oduzimanje prethodno navedene robe je rezultat pojačanih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja roba na početku 2016. godine na graničnom prelazu Međunarodni aerodrom Sarajevo. Prilikom provođenja ovih aktivnosti od posebne pomoći bila je specijalistička oprema, koju je ranije UIO donirala Vlada SAD-a kroz EXBS Program, kao što je stacionirani rendgen Smith-Heiman i setovi za pregled CT-30.

Više vijesti