Na suđenju Zukiću i ostalima saslušana tri svjedoka Tužilaštva

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kazao je da je sa stranačkim kolegama razgovarao o mogućnosti zaposlenja sina.

Gdje god sam koga znao od stranačkih i nestranačkih kolega, kao i svaki drugi roditelj, pitao sam ima li gdje… Ako se može pomoći. Razgovarao sam s Amirom Zukićem, Asimom Sarajlićem i s drugim kolegama iz drugih političkih stranaka – rekao je Omer Škaljo, zastupnik u Federalnom parlamentu koji je 2016. godine bio član Stranke demokratske akcije (SDA), piše BIRN.

Škaljo je ispričao da se njegov sin prijavljivao na razne konkurse, a da je trenutno zaposlen u “Elektroprivredi” u poslovnici u Tuzli.

– Pratili smo konkurse i objavljen je za “Elektroprivredu” u Sarajevu, Bihaću i Tuzli. Predate su molbe u sve tri te poslovnice – kazao je svjedok, dodavši da je njegov sin pozvan u Tuzlu, gdje je počeo da radi.

Svjedok je ispričao da je jedne prilike kada je pozvan da dođe po svoju poštu u centrali SDA bio sastanak na kojem su, pored ostalih, bili Sarajlić, Zukić i Mirsad Kukić, te da je tada pitan da li je išta riješio u vezi sa djetetom.

– Neko je, ja nisam siguran ko, zvao gospodina Džananovića. Iza toga sam ja otišao – naveo je svjedok.

Svjedok je na pitanje Zukićeve odbrane pojasnio da su njegove kolege razgovarale sa Džananovićem u kojoj fazi se nalazi procedura oko zaposlenja njegovog sina. Dodao je da ne zna da li mu je sin zaposlen zbog intervencije ili putem redovne procedure, pojasnivši da je “ispunjavao sve uvjete”.

Za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Eseda Džananovića, Ramiza Karavdića i Asima Sarajlića.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. organizirali grupu, kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Amel Škaljo ispričao je da je zaposlen u “Elektorodistribuciji” u Tuzli kao stručni saradnik za zaštitu na radu 2016.

– Predavao sam molbe. Nekada u ljeto dobio sam poziv od kadrovske službe u “Elektorodistribuciji Tuzla” u vezi sa mojom molbom – kazao je svjedok i dodao da mu nije poznato da li je neko od članova njegove porodice intervenisao za njegov posao.

Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u “Elektroprivredi BiH”, ispričao je da je imao korektne odnose sa Džananovićem.

Ikanović je rekao da je sa Džananovićem razgovarao o temi zaposlenja sina Omera Škalje, člana SDA i zastupnika u Parlamentu Federacije. Ispričao je da mu je Džananović u jednom neformalnom razgovoru kazao da postoje određeni problemi oko zaposlenja Škaljinog sina, a navodno da smetnje pravi Mirsad Kukić.

Nakon toga, kako je rekao, Ikanović je razgovarao s Kukićem koji mu je poručio: “Vi ste direktori, ne znam na koji način ja mogu praviti problem”.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juni.

Više vijesti