Na ulice Francuske danas izašlo 27.900 “žutih prsluka”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Demonstranti u “žutim prslucima” uprkos brojnim zabranama izašli su i ove subote na ulice francuskih gradova kako bi dali podršku povrijeđenoj aktivistici i pokazali da su i dalje mobilisani protiv ekonomske politike Vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Maskirani demonstranti i policija u kacigama u više su se navrata sukobili u Parizu tokom demonstracija. Suzavac je upotrijebljen u popodnevnim satima u subotu oko Trga palate Republike u istočnom Parizu.

Radikalni demonstranti bacali su kamenje i ispaljivali rakete, demolirali radnju i zapalili nekoliko vozila. Prema nezvaničnim informacijama, u gužvi su povrijeđena i najmanje dva novinara.

Iz pariske policije saopćeno je da je danas u Parizu privedeno 227 osoba, a više od 20.500 je kontrolisano.

Protesti su, pored Pariza, održani i u Bordeauxu, Montpellieru i Marseilleu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom zemlje na ulice je izašlo 27.900 osoba, a samo u Parizu 9.000.

Poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a bilo je mobilizovano 60.000 policajaca. Zaustavljene su i neke metro stranice.

Iz sjedišta pariske policije saopštili su ranije danas da je u subotu do ranog poslijepodneva privedeno 126 osoba i da je izvršena provjera više od 11.000 ljudi koji su pokušali ući u glavni grad Francuske, kako bi prisustvovali subotnjim protestima.

Tokom protesta, do sada poginulo je 11, a povrijeđeno više od 2.000 osoba. Privedeno je više od 8.400 osoba, a za oko 1.000 je određena zatvorska kazna.

Protesti “žutih prsluka” u Parizu i drugom francuskim gradovima održavaju se 23. subotu zaredom.TOP VIJESTI

Više vijesti