Prepoznajte simptome groznice Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila koji je odnio na desetke žrtava u svijetu, a prenose ga azijski tigrasti komarci stigao je i u susjednu Hrvatsku. Virus su epidemiološke službe pronašle kod životinja, a zasad nisu zaraženi ljudi.

Međutim situacija u SAD-u, gdje se virus prvi put pojavio prije 13 godina, je potpuno drugačija. Broj oboljelih raste iz dana u dan, a od 1590 zaraženih, 65 ljudi je umrlo, piše američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju. Posebna opasnost vreba u proljeće i jesen zbog velike najezde komaraca pa se virus brzo širi. Groznica Zapadnog Nila uglavnom se javlja u područjima s visokom temperaturom poput Egipta, Turske i Tunisa, međutim klimatske promjene uzrokovale su njezino širenje.

Virus se širi ugrizom azijskog tigrastog komarca, a ne može se prenijeti s čovjeka na čovjek. Prvi simptomi javljaju se od tri do 14 dana nakon uboda.

Simptomi

Groznica Zapadnog Nila ne manifestira se u osam od deset slučajeva, ali oni koji obole teško je prepoznaju jer simptomi sliče gripi i prehladi. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima, piše Klinika Mayo.

U jedan posto slučajeva virus izazva tešku neurološku infekciju koja može prouzročiti upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis. Ponekad se upala može proširiti i na kralježnicu pa oboljeli osjećaju iznenadnu slabost u rukama, nogama i teško dišu.

Simptomi teške infekcije su povišena tjelesna temperatura, nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, napadaji, bol i iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama.

Posjeta ljekaru

Ako imate ozbiljne glavobolje, primijetite ukočenost vrata ili lošu koordinaciju i dezorijentiranost, svakako posjetite liječnika. Također, liječnici savjetuju ljudima koji su se zarazili virusom da svakih pet godina prekontroliraju rad bubrega jer se virus može pritajiti u tijelu, a kasnije izazvati komplikacije.

Kako se zaštititi

Da biste izbjegli najezdu komaraca zaštitite svoj dom mrežama na prozorima koji će ih spriječiti da uđu u kuću.

Komarci su najaktivniji u zoru i sumrak, pa je najbolje u to doba ne izlaziti, ali ako ne možete obavezno koristite preparate koji vas štite od uboda. Po potrebi nosite i odjeću dugih rukava.

Vodu za vaše kućne ljubimce redovno mijenjajte, a vodu u raznim kantama i olucima prolijte zato što privlači komarce.

(VisokoIN)