Načelnik Općine tvrdi: Lukavac nema spalionicu!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nadležni u Općini Lukavac nemalo su danas bili zatačeni informacijom da je 17 tona kožarskog otpada iz Visokog, prethodno deponovanog na lokalitetu Borije u općini Istočni Stari Grad u RS-u, kamionima prevezen u “spalionicu u Lukavac”.

Načelnik Općine Dževad Mujkić u izjavi za “Dnevni avaz” kazao je da Lukavac, prije svega, i nema spalionicu bilo kakvog otpada, a posebno ne otpada “koji je opasan po zdravlje jer se sumnja da radioaktivan” kako su to danas javile novinske agencije.

VIDEO: Otpad iz Istočnog Sarajeva vraćen u Visoko

– Znam da u Lukavcu postoji firma koja se bavi prikupljanjem raznih vrsta otpada, pa i onog medicinskog, ali taj otpad se izvozi u spalionice u inostranstvo. Također znam da Cementara Lukavac ima okolinsku dozvolu i da je pod strogim inspekcijskim nadzorom vršila probno spaljivanje automobilskih guma, ali da vrši spaljivanje otpada o kome govorite , o tome u općini nemamo informacije – kazao nam je Mujkić.

Nakon što je novinska agencija Srna objavila, a brojni mediji prenijeli informaciju da će kožarski otpad sa lokaliteta Borija u općini Istočni Stari grad u Republici Srpskoj „biti vraćen u Federaciju” u kompaniji Prevent, koja se dijelom i bavi preradom kože i ima kožarski otpad, također su ostali iznenađeni ovom viješću.

– Prevent ne deponuje otpad već se odgovarajućim predtretmanom isti pretvara u korisni proizvod i dalje koristi kao alternativno gorivo. Ovo je prikaz pozitivne prakse “Zero waste” strategije upravljanja otpadom- kazali su iz Preventa.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.