-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

NADOMAK VELIKE POBJEDE ZA RADNIČKU KLASU Sanders: Doba kada milijarderi nisu plaćali poreze konačno će se okončati

Bogati pojedinci i velike korporacije neće više moći izbjegavati poreske obaveze uz pomoć advokata i knjigovođa
U doba kada jaz između veoma bogatih i svih ostalih postaje sve dublji, kada samo dvojica milijardera posjeduju bogatstvo ravno vrijednosti ukupne imovine 40 procenata Amerikanaca na donjem dijelu distributivne ljestvice, kada najbogatiji pojedinci i najveće kompanije praktično ne plaćaju porez na dohodak, došlo je vrijeme da klasu milijardera i najveće korporacije natjeramo da daju doprinos društvu u pravičnom iznosu.

Vrijeme je.
U doba kada realne zarade radnika ne bilježe rast već gotovo 50 godina, kada više od polovine stanovništva živi od jednog do drugog čeka, kada 90 miliona Amerikanaca ima neadekvatno ili nema nikakvo zdravstveno osiguranje, kada radničke porodice ne mogu priuštiti sebi da pošalju djecu na koledž, kada sve manje Amerikanaca vjeruje da država radi u njihovom interesu, došlo je vrijeme da Kongres Sjedinjenih Država skupi hrabrost i zauzme se za potrebe radničkih porodica, umjesto da radi samo u interesu 1 procenta najbogatijih i njihovih lobista.

Vrijeme je.
U doba nezapamćenog talasa tropskih vrućina, suša, poplava, ekstremnih vremenskih prilika i rasta kiselosti okeana, došlo je vrijeme da administracija SAD preduzme korake koji će osigurati da planeta koju ostavljamo deci i budućim generacijama bude pogodna za ljudski život. Moramo se suprotstaviti pohlepi industrije fosilnih goriva, transformirati kompletan energetski sistem i staviti se na čelo globalne bitke protiv klimatskih promjena.

Kao predsjedavajući Budžetskog odbora u Senatu SAD borio sam se za budžet od 6 triliona dolara, što bi bilo dovoljno za rješavanje pomenutih, kao i mnogih drugih dugo zanemarivanih problema. Ali neki članovi Demokratske stranke nisu bili saglasni s predloženim iznosom, pa smo poslije dugih rasprava unutar Budžetskog odbora postigli saglasnost o novom, manjem iznosu. (Ne moram ni da naglašavam da nijedan republikanac nije podržao oporezivanje bogatih i zaštitu radničkih porodica.)
Iznos je manji od onog za koji sam se zalagao, ali nema sumnje da će i takav budžet, ukoliko bude usvojen, biti najvažniji zakonodavni akt za radničku klasu, za stare, za djecu, bolesne i siromašne od vremena Franklina Roosevelta i njegovog New deala 30-ih godina 20. stoljeća. Ovaj budžet će postaviti Sjedinjene Države na čelnu poziciju u borbi protiv klimatskih promjena. Veoma je važno i to što će otvoriti milione dobro plaćenih radnih mjesta i tako istovremeno odgovoriti na dugo zanemarivane potrebe radničkih porodica i potrebe planete.

Zašto je ovaj prijedlog važan?
Doba kada milijarderi nisu morali plaćati federalne poreze konačno će se okončati i otići u historiju. Bogati pojedinci i velike korporacije neće više moći izbjegavati poreske obaveze uz pomoć advokata i knjigovođa. Prijedlog predviđa povećanje poreskih stopa za najbogatije pojedince, kao i poreza na dobit kompanija za najprofitabilnije korporacije. Prema ovom prijedlogu, porodice koje zarađuju manje od 400 hiljada dolara godišnje neće plaćati više nego što su dosad plaćale. Štaviše, čeka ih jedan od najvećih paketa poreskih olakšica u historiji Amerike.

Agresivno ćemo raditi na suzbijanju siromaštva djece dodatnim poreskim olakšicama za roditelje. Porodice će nastaviti primati direktnu pomoć u mesečnom iznosu od 300 dolara po djetetu.
Krizu u pružanju usluga njege i čuvanja djece riješit ćemo tako što ćemo se pobrinuti da nijedna porodica za takve usluge ne mora izdvajati više od 7 odsto dohotka. Pristupačne usluge čuvanja djece ojačat će našu ekonomiju jer će milionima Amerikanaca (prvenstveno ženama) omogućiti da izađu na tržište rada.

Djeci staroj 3 i 4 godine osigurat ćemo besplatnu zdravstvenu zaštitu u predškolskom uzrastu.
Učinit ćemo kraj sramnim praksama koje Sjedinjene Države čine jedinom među razvijenim zemljama svijeta u kojoj nema garantiranog prava na plaćeno bolovanje i porodično odsustvo.

Krizu u visokom obrazovanju počet ćemo rješavati tako što ćemo više državne škole učiniti besplatnim.

Značajnim investicijama u pristupačan stambeni fond riješit ćemo sramni problem beskućništva u Sjedinjenim Državama, zemlji u kojoj je 18 miliona domaćinstava prinuđeno da više od polovine prihoda troši na stan ili kuću u kojoj žive.

Pobrinut ćemo se da u društvu u kom je sve više starih svi steknu pravo na kućnu zdravstvenu njegu kakva im je potrebna, kao i da radnici koji tu njegu pružaju dobiju plate od kojih se može živjeti.

Poreskim obveznicima ćemo uštediti stotine milijardi dolara tako što ćemo ovlastiti Medicare da vodi pregovore o cijenama lijekova s farmaceutskim kompanijama, a ostvarene uštede ćemo iskoristiti da starijim sugrađanima osiguramo stomatološke usluge, slušne aparate i naočare.

Obnovit ćemo oštećene puteve, mostove, sisteme za vodosnabdjevanje i preradu otpadnih voda, širokopojasni internet i ostale elemente fizičke infrastrukture.

Egzistencijalnu prijetnju klimatskih promjena počet ćemo rješavati transformacijom energetskog sistema, izbacivanjem fosilnih goriva i prelaskom na energiju iz obnovljivih izvora.

To će uključivati uvođenje novih standarda čiste energije za naše transportne sisteme, sisteme za proizvodnju električne energije, u građevinarstvu, stambenom sektoru i poljoprivredi.

Formiranjem Civilne klimatske službe osigurat ćemo beneficije za školovanje i dobro plaćena radna mjesta stotinama hiljada mladih koji će se uključiti u borbu protiv klimatskih promjena.

Borit ćemo se da ljudi bez dokumenata izađu iz sjenke i da dobiju način da steknu državljanstvo, uključujući i one koji su svojom hrabrošću spriječili da naša privreda stane za vrijeme smrtonosne pandemije.

Uprkos mnoštvu dugo zanemarivanih problema koji se predloženim budžetom rješavaju, nijedan republikanski senator nije našao za shodno da glasa za prijedlog. Mnogi republikanski lideri u Kongresu i širom zemlje još su previše zauzeti širenjem laži o rezultatima predsjedničkih izbora 2020, potkopavanjem demokratije uskraćivanjem prava glasa, odbijanjem da prihvate stvarnost klimatskih promjena i iznošenjem sumnji u efikasnost vakcina.

To znači da će 50 demokrata u Senatu, plus potpredsjednik, sami morati izglasati jedan od najvažnijih zakonodavnih prijedloga u novijoj historiji. Tako ćemo i uraditi. Jer od usvajanja prijedloga koji je pred nama zavise budućnost radničkih porodica i budućnost planete.

Vrijeme je.

Unesite komentar