1.3 C
Visoko
21. Januara 2022.

Nadriljekarka koja je unakazila 11 žena ostaje još mjesec u pritvoru

Prvi osnovni sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Olgici Markanović osumnjičenoj za nadriljekrstvo, odnosno da je ženama pružala medicinske zahvate za koje nema licencu, piše Blic.

Pritvor joj je produžen zbog opasnosti od bjekstva, postojanja okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi mogla da utječe na svjedoke, kao i da bi u kratkom roku mogla da ponovi krivično djelo, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

Moguća žalba

Na ovo rješenje okrivljena i njen branilac mogu da izjave žalbu krivičnom vanpretresnom vijeću suda u roku od tri dana od prijema rješenja.

Ona je uhapšena 1. juna zbog sumnje da je estetskim nadriljekrstvom izazvala zdravstvene probleme kod 11 osoba, a postoje indicije da je kod određenih osoba zdravlje teško narušeno.

Na saslušanju u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Markanović je negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu, tvrdeći da je pacijentima pružala usluge kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem “Plazma pen” koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Tvrdila da posjeduje certifikat

Markanović je također tvrdila da posjeduje certifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korištenje solarija ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

Krivičnom prijavom Odjeljenja za suzbijanje privrednog kriminala Policijske uprave Beograd, ona se tereti da se od 1. aprila 2020. godine do 15. januara ove godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru „Tayas“ u Beogradu za novčanu naknadu bavila djelatnošću bez odgovarajuće stručne spreme i bez odobrenja nadležnog organa.

Pružala je i izvodila medicinske, estetske usluge i zahvate nad pacijentima kao što su spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje madeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i slično.

Sve to je kako se sumnja, za posljedicu imalo teško narušavanje zdravlja pacijenata – oštećenih.

U radnjama koje je preduzela, pomagala joj je J.T. koja joj je omogućila prostor, primala pacijente kojima treba da se pruži medicinske estetske usluge i davala im konsultacije.

Nekoliko dana prije nje bili su uhapšeni Sava Knežević i njegova majka Danijela zbog sličnih optužbi, odnosno sumnje da su se bavili nadriljekarstvom i ugrozili zdravlje ljudi.

Njima je 17. juna ukinut pritvor i brane se sa slobode.

Unesite komentar