Najavljeni protesti u Sarajevu: “Žele rudaru smanjiti osnovnu platu na 570 KM!”

Rudari planiraju 23. novembra organizovati protest u Sarajevu te poručuju da su jedinstveni u borbi za svoja prava i radna mjesta

Sindikati rudara sedam rudnika FBiH danas su se okupili ispred zgrade uprave Rudnika Kreka u Tuzli gdje su negodovali zbog Odluke o smanjenju plate predviđene novim Pravilnikom o radu i učinku.
Nakon toga je održana zajednička sjednica na kojoj je najavljen protest za 23. novembar u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

Kako su posjasnili sindikati, novi pravilnik je neprihvatljiv.

“Znači da će rudar sa platom od 850 KM, govorim o kopaču i bageristi, imati osnovnu platu 570 KM. To vam sve govori”, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikat rudara Kreke. Slično razmišljaju i rudari iz Zenice i upozoravaju na sve veći odliv radne snage, posebno mlađe. Primjera radi, Rudnik Zenica je prošle godine ima 1.346 zaposlena, danas 1.050.
“Rudari krvavo zarade svoje plate. Ovaj novi pravilnik oni mogu primjeniti, samo ne znam hoće li imati kome. Kome? Oni ako to primjene to, nema rudnika, nema radnika. Niko više neće džaba raditi”, poručio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudnika Zenica.

Sindikati su održali zajednički sastanak u Tuzli te donijeli nekoliko zaključaka koje će uputiti Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH. Kazali su da traže uvezivanja radnog staža, kontrola metodologije utrđivanja kaloričnih vrijednosti uglja, stavljanje van snage novog pravilnika o radu i radnom učinku, poštivanje kolektivnog ugovora te smjenu generalnog direktora “Elektroprivrede” Admira Andelije.

“Generalni direktor ovih dana kroz medijske nastupe tvrdi da sve ovo što mi radimo, rade pojedinci, da ogromna većina radnika u rudnicima u sastavu koncerna podržava aktivnosti Elektroprivrede i namjere da izvrši restukturiranje rudnika u sastavu koncerna“, naglasio je Sinan Husić, predsjednik Sindikat rudara FBiH.
Rudari planiraju 23. novembra organizovati protest u Sarajevu te poručuju da su jedinstveni u borbi za svoja prava i radna mjesta.

Unesite komentar