da block

Najbolje prirodne zamjene za hranu za kojim žudite

da block

Boriti se sa željom za nekom hranom je teško, posebno ako ste umorni. Provjerite koje su to najbolje prirodne zamjene za hranu za kojim žudite, od slatke do slane i masne hrane. Praveći nekoliko zamjena za svoje grickalice je najlakši način da održite svoju težinu ili čak i da počnete gubiti nekoliko kilograma.

Ako vam je apetit veliki problem, probajte neke od najzdravijih zamjena, bazirane na nutritivnoj vrijednosti i okusu koji tražite.

Kada želite: šećer

Slatkiši su najveća prijetnja kada pokušavate održati dijetu ili jednostavno bolje jesti za zdravije tijelo. Povećan apetit za šećerom se zasniva na različitim nivoima šećera u krvi, koje možete regulisati sa nekoliko jednostavnih zamjena.

Kada želite šećer, vi zapravo trebate hrom i triptofan, koji pomažu regulisanje šećera u krvi i borbi protiv otpornosti inzulina. Pokušajte sa grožđem i sokovima od grožđa, žitaricama, puretinom ili brokulama.

Kada želite: masti

Kada žudite za mastima, možete jesti neke neslane orašaste plodove, ali najbolja zamjena je hrana bogata kalcijumom. Jedite mlijeko, jogurt, sir ili losos i kelj da popravite svoj kalcij i pobjegnete od želje za ovom hranom.

Kada želite: soli

Visok nivo natrijuma može povećati krvni pritisak i dovesti do mnogo kardiovaskularnih problema. Kada ste u potrazi za slanim okusima, zamjena bi trebala biti hrana bogata hloridima i kalijem. Jedite svjež paradajz, krastavce, celer, alge ili raž da uklonite ove žudnje.

Kada želite: ugljeni hidrati

Kada osjetite kao da vam treba energija i to brzo, zaboravite na peciva i druge manje zdrave opcije bogate ugljenim hidratima. Jedite integralne krekere, klice, grah ili salatu. Bogate vlaknima, ove namirnice će vam dati energiju za duže vrijeme, bez uspona i padova kao od bijelog hljeba, peciva i tjestenine.

Kada želite: čokoladu i sladoled

Vaša žudnja za čokoladom može imati dva glavna uzroka: vaše tijelo treba magnezijum ili……jednostavno želite čokoladu. Jedite špinat, orašaste plodove, crni grah i proizvode od cijelog zrna pšenica da se borite sa željom za čokoladom, kao i ako želite da je se klonite zauvijek, pišu Malezensketeme.

Drugi izbor je čokolada sa mnogo više kakaa. Tamna čokolada sa više od 70% i 80% kakaa može zadovoljiti vaše želje u manjim količinama, a također nudi i velike prednosti kroz antioksidanse koji se nalaze u kakau.

(VisokoIN)