-9.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

NAJBOLJI SNAJPERIST NA SVIJETU: “Bijela smrt” preživjela je ranjavanje u čeljust

Simo Häyhä bio je finski vojnik koji je ušao u historiju s 505 potvrđenih ubstava snajperom. Najubojitiji snajperist izbjegavao je koristiti optiku te je neprijatelje ubijao samo uz pomoć običnog nišana.

Häyhä se borio u Sovjetsko-finskom ratu te su ga Rusi prozvali “Bijela smrt”. Simo se nalazi na prvom mjestu ljestvice 10 najubojitijih snajperista, a među njima se našla i jedna žena.

10. Carlos Norman Hathcock (93 potvrđenih ubojstava) – Postao je legenda zahvaljujući broju ubojstava. Preferirao je gađati daleke mete te je kasnije postao dio snajperskog programa u američkim marincima. Imao je nadimak Bijelo pero zbog pera koje je nosio na glavi. Tako su ga prozvali neprijatelji.

9. Chuck Mawhinney (103) – Tokom rata u Vijetnamu služio je u marincima i u 16 mjeseci snajperom je ubio 103 osobe. To je provjerena brojka dok je 216 ubistava neprovjerenih. O svojim postignućima nije govorio nikome, čak ni ženi, no kasnije je ipak progovorio o tome te je sudjelovao i na natjecanjima u gađanju.

8. Adelbert Waldron (109) – Snajperist američke vojske koji se borio u Vijetnamskom ratu. Do 2011. godine držao je rekord potvrđenih ubojstava.

7. Henry Norwest (115) – Snajperist iz Kanade koji se borio u Prvom svjetskom ratu u kojem je proveo tri godine. Osim što je bio vrhunski strijelac, ono što ga je razlikovalo od drugih su odlične tehnike prikrivanja i maskiranja.

6. Chris Kyle (160) – Navy Seal, najsmrtonosniji američki snajperist koji je odradio četiri ture u Iraku zbog čega je dobio brojna odličja. U svojim misijama ranjen je dva puta, a preživio je i dvije eksplozije improviziranih eksplozivnih naprava. Napisao je knjigu Američki snajper, a kasnije je napravljen i film o njegovom životu 2013. godine ubijen je na streljani, a ubio ga je 25-godišnji marinac.

5. Neimenovani snajperist britanske mornarice (173) – Najsmrtonosniji živući snajperist koji je u službi proveo više od 10 godina. Odslužio je pet misija od Sjeverne Irske do Iraka i Afganistana. Njegov identitet se skriva kako ne bi postao meta islamista.

4. Vasilij Zajcev (242) – Sovjetski snajperist i junak 2. svjetskog rata. Najviše ubistava, njih 225, postigao je prilikom bitke za Staljingrad. Tada je ubio i 11 neprijateljskih snajperista.

3. Ljudmila Pavličenko (309) – Sovjetska snajperistica koja se borila u Drugom svjetskom ratu. Ranio ju je minobacač, a zbog svoje velike popularnosti morali su je povući iz borbe. Pavličenko je ubila čak 36 neprijateljskih 36 snajperista.

2. Francis Pegahmagabow (378) – Najefektivniji snajperist prvog svjetskog rata koji se borio u kanadskoj vojsci. Osim što je ubio 378 osoba, također je zarobio 300 njemačkih vojnika. Nakon povratka kući, bio je zaboravljen.

1. Simo Häyhä (505) – Dobio je nadimak “Bijela smrt”. Finac koji se borio tijekom Rusko-finskog rata u manje od 100 dana napravio je ovaj rekord. Preferirao je obični nišan jer na optičkom nišanu snajperist mora više dići glavu te bi se tako otkrio. Staklo optičkog nišana također se maglilo u uvjetima u kojima je on ratovao. Također je odsjaj sunca na staklu otkrivao poziciju snajperista. Kako bi sakrio paru koja izlazi iz usta prilikom niskih temperatura, Simo je u ustima držao snijeg. 1940. godine u čeljust ga je upucao ruski vojnik, no nije se dao te je preživio. Umro je s 96 godina.

Unesite komentar