Najljepša sportska priča u Bosni i Hercegovini oduševila 23.146 dječaka i djevojčica

U subotu 25. avgusta u večernjim satima, dodjelom medalja i pehara najboljima, zatvorene su druge BH Telecom Sportske igre mladih. Proteklih pet dana u Sarajevu, 1795 finasta, pobjednika/ca iz 45 gradova Bosne i Hercegovine takmičilo se u deset sportskih disciplina. U dvorani „Pete gimnazije“ i „Gimnazije Dobrinja“, predstavnici BH Telecoma, Lutrije BiH, Perutnine Ptuj, UNIQA Osiguranja su najboljim učesnicima dodjelili nagrade, a poslije svečane ceremonije, upriličeno je oproštajno druženje. Pobjednici velikog finala su postali predstavnici Bosne i Hercegovine na Međunarodnim danima Igara koji će se održati u Sarajevu naredne sedmice. Na Međunarodne dane dolaze mališani iz cijele regije.

„Druge Igre smo uspješno realizovali, nadam se da ćemo naredne godine imati još više djece i posjetiti još veći broj gradova,“ istakao je Haris Deliahmetović, predsjednik Igara za Bosnu i Hercegovinu. Deliahmetović se još jednom zahvalio svim partnerima i prijateljima Igara koji su pomogli pri realizaciji ovog velikog projekta. Princip Igara je „Škola završava, Igre počinju, Igre završavaju, škola počinje.“ «Najljepša sportska priča će nastaviti sa pripremama za narednu godinu, kako bi mališani dobili samo najbolje», najavio je Deliahmetović.

Na finalnom takmičenju su pored takmičarskog dijela, mališani imali zabavno-edukativni program, a sve je proteklo uz fair-play i pozitivnu atmosferu među učesnicima. „Drugu godinu sam ovdje, upoznao sam mnogo prijatelja, doći ću i slijedeće godine, jer Igre se pamte,“ izjavio je Anes Omeragić, dječak rukometnog kluba Speed iz Gradačca.

Igre su ovog ljeta posjetile 19 bh. gradova u kojima je 23.146 dječaka i djevojčica uzelo učešće. Na organizaciji i realizaciji projekta učestvovalo je 709 radnika, saradnika i volontera. Igre su uspjele u ostvarenju ciljeva, omogućile su djeci vrhunsko takmičenje, te mogućnost da nauče nešto novo i druženje sa vršnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine. Kao jedan od brojnih ambasadora Igara, finaliste je ove godine posjetio i Igrama dao svoju podršku bivši fudbaler i sportski direktor Real Madrida Predrag Peđa Mijatović.

(VisokoIN)