Najmanje 17 mrtvih u nasilju širom Sirije

Najmanje 14 civila i tri vojnika su danas ubijeni u nasilju širom Sirije, 13. dana od stupanja na snagu prekida vatre predviđenog planom Kofija Annana, specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige.

Četvero ljudi je poginulo kada su snage sigurnosti otvorile vatru na autobus na kontrolnom punktu blizu Kana Šejkuna, grada u nemirnoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib i još jedna osoba u selu Šaturia, navela je Sirijska organizacija za ljudska prava.

Jedno dijete je ubijeno iz vatrenog oružja u istočnoj provinciji Deir Ezor i jedan čovjek u centralnoj provinciji Homs, dodala je grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Dvoje civila je izgubilo život u napadu vojske u Harasti, predgrađu Damaska, a dvije osobe su ubijene od snajpera u Dumi, na sjeveroistoku glavnog grada. Još jedan civil ubijen je u gradu Rastan u centralnoj provinciji Homs i tri vojnika u sukobima s naoružanim pobunjenicima. Još jedan civil je ubijen u gradu Tafas, prenio je Tanjug.

Napadi snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavljeni su uprkos primirju proglašenom 12. aprila.

Anan je jučer, na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, izrazio zabrinutost zbog nasilja u pojedinim mjestima poslije odlaska posmatrača UN-a i pozvao je na hitno raspoređivanje pune misije UN-a kako bi se zaustavili sukobi.

(VisokoIN/Fena)