1.3 C
Visoko
21. Januara 2022.

Najveće poskupljenje od 2018: Cijene nafte ojačale za gotovo 3 posto. Dva su razloga

Cijene nafte zabilježile su rast od gotovo 3,0 posto tokom ove sedmice, podržane vedrijim prognozama o potražnji i uoči važnog sastanka grupe OPEK+, na kojem se očekuje da će vodeći svjetski proizvođači “crnog zlata” donijeti odluku o svojoj proizvodnoj kvoti nakon jula.

Sjevernomorska sirova nafta Brent trgovala se danas po cijeni od 75,42 dolara po barelu, što je rast od preko 2,54 procenta u odnosu na ponedjeljak, dok je američka WTI nafta ojačala od početka sedmice za 2,52 posto na današnjih 73,11 dolara za barel, prenosi agencija Anadolija.

Tokom ove sedmice, cijene oba tipa nafte bilježe najviše nivoe od oktobra 2018, kada se Brent trgovao po cijeni od 76,92 dolara po barelu, a WTI za 75,08 dolara po barelu.
Na ovosedmični porast cijena utjecalo je odlaganje dodatnih isporuka nafte iz Irana na tržište, usljed pauziranja američko-iranskih pregovora o ukidanju sankcija Washingtona prema Teheranu zbog predsjedničkih izbora u Islamskoj republici.
Pored toga, kako svjetska kampanja vakcinacije dobija na zamahu i broj novih slučajeva covida pokazuje svakodnevno vidljiv pad, posebno u velikim ekonomijama, situacija s ponudom i potražnjom na tržištu nafte postala je zategnutija, zbog boljih izgleda tražnje od očekivanih.

Uz to, optimistične prognoze o tražnji za naftom dodatno su podstaknute informacijama o većem padu američkih zaliha prošle sedmice nego što se procjenjivalo na tržištu.

Američke komercijalne zalihe “crnog zlata” pale su za 7,6 miliona barela, ili 1,6 posto, na 459,1 miliona barela, dok su tržišni akteri predviđali pad od 3,6 miliona barela, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA).Investitori su sada fokusirani na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi trebalo da se održi 1. jula, i na kojem će biti razmatrana njihova strategija smanjenja proizvodnje nakon jula.

U stručnim krugovima ne očekuju da će ova naftna alijansa znatno povećati pumpanje, kako bi se izbjegle velike oscilacije cijena.

Unesite komentar