Najveći broj novozaraženih od početka pandemije: 12.183 nova slučaja u Španiji

Špansko Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je danas zabilježen najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije, 12.183 slučaja, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 566.300.

Ovo je drugi dan zaredom da Španija bilježi rekord po broju novopotvrđenih slučajeva zaraze.

U ovoj zemlji raste zabrinutost testiranjem, kako se nastavlja rast pozitivnih testova. U globalu, prosječan broj pozitivnih slučajeva tokom prošle sedmice iznosio je 11,8 posto.

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja nema kontrolu nad pandemijom sve dok broj pozitivnih slučajeva ne padne ispod pet posto. Zasad samo španska pokrajina Asturija uspijeva u tome.

Broj smrtnih slučajeva u petak iznosio je skoro 50, čime je ukupan broj preminulih porastao na 29.747 od početka godine. U posljednja 24 sata, 1.124 pacijenta oboljela od COVID-19 su hospitalizirana.

Madrid ostaje epicentar virusa, dok je situacija kritična u još nekoliko regija.

Broj pozitivnih na PCR testovima je 28,7 posto u španskoj enklavi Melilji u četvrtak, objavljeno je danas. Lokalni mediji javljaju kako vlasti razmišljaju o uvođenju vanrednog stanja. Andaluzija je objavila više od 1.200 novooboljelih, ali i dalje je stopa oboljelih po stanovniku manja nego u državi.

Odjeli intenzivne njege u Murciji imaju više pacijenata oboljelih od COVID-19 nego ikad. Tri od šest bolnica u toj regiji su blizu maksimuma popunjenosti u intenzivnoj njezi.