Najveći napad u historiji Facebooka: Hakeri provalili u 30 miliona profila!

Facebook je iz dana u dana sve nesigurnija društvena mreža, a prema posljednjim informacijama, hakeri su provalili čak 30 miliona privatnih profila. Facebook je potvrdio da je ovo najveći hakerski napad u njihovoj historiji.

Ranije su iz Facebooka saopćili kako su hakeri zbog propusta vezanih za funkciju “View As”, koja inače služi kako bi administratori naloga mogli vidjeti kako se njihovi profili prikazuju drugima, provalili u čak 50 miliona korisničkih naloga, ali su danas ipak objavili podatke kako je taj broj manji za 20 miliona.

Iz kompanije Facebook nisu željeli špekulirati i baratati aproksimacijama kada se radi o grupi koja stoji iza napada, ali je poprilično sigurno kako su u pitanju crni hakeri. Također, o kompletnom slučaju obaviješten je i FBI koji treba poduzeti istražne radnje.

Kako smo i ranije pisali, napadači su koristili ranjivost opcije “View As” kako bi ukrali digitalne ključeve, poznate pod nazivom “pristupni tokeni”. Napad bi se zatim prenosio od jednog do drugog prijatelja na Facebooku, a posjedovanje navedenih tokena omogućilo bi napadačima da kontroliraju pogođene račune.

Također, iz Facebooka su saopćili kako će u narednim danima pogođenim korisnicima poslati prilagođene poruke kojima će nastojati objasniti kojim informacijama su napadači mogli pristupiti, kao i korake koje mogu preduzeti kako bi se zaštitili, uključujući i sumnjive e-mailove, tekstualne poruke ili pozive.

Na službenom Facebook blogu objavljeno je kako korisnici Facebooka mogu provjeriti jesu li baš oni pogođeni ovim sigurnosnim propustom tako što će iskoristiti opciju Help Center.