Nakon pucnjave u NLB banci: Sarajevski policajac optužen za prekomjernu upotrebu sile

Pripadnik sarajevske Policijske uprave Centar koji je jučer iz službenog pištolja u poslovnici NLB banke ranio Muhameda Selimovića jer ga je tokom intervencije napao makazama, danas je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Njega je ispitao tužilac na okolnosti pucnjave u kojoj je povrijedio napadača.

Naime, prema pisanju Dnevnog avaza, policajac je pod sumnjom da je upotrijebio prekomjernu silu. Kako je otkrio izvor blizak istrazi sumnja se da je policajac ispalio četiri hica u pravcu Selimovića.

Jučer je po nalogu dežurnog tužioca istragu o ovom slučaju preuzela Federalna uprava policije. Saslušani su klijenti banke koji su se zatekli u vrijeme drame, službenici te zaštitar koji je prisustvovao napadu i pucnjavi.

Selimović je sinoć operisan na KCUS-u i u stabilnom je zdravstvenom stanju, te je zadržan u bolnici na liječenju.

Policajac je na intervenciju u banku došao po zovu uposlenika koji su prijavili Selimovića da se ponaša nasilno prema njima. Prema dostupnim informacijama policajac je na intervenciju došao sam i pokušavao je smiriti Selimovića koji je psovao.

Navodno ga je Selimović pribio uz zid, a makazama je navodno krenuo prema njegovom vratu. Tada je policajac upotrijebio službeni pištolj i ranio je Selimovića. Istražitelji FUP-a izuzeli su čahure s lica mjesta koje su poslate na vještačenje, kao i službeni pištolj “Glock” iz kojeg je pripadnik MUP-a KS pucao.