Naredne sedmice počinje obnovljeno suđenje Oriću i Muhiću

Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine počinjene u okolici Srebrenice, počet će u ponedjeljak, 3. septembra, pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, nepravosnažno oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Nakon iznesene žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je ukinulo oslobađajuću presudu te je naloženo održavanje obnovljenog postupka.

Izricanje presude Momiru, Petru i Mirku Tasiću za zločine počinjene 1992. na području Višegrada zakazano je za četvrtak 6. septembar.

Momir i Mirko Tasić su optuženi za silovanje dvije osobe, a zajedno s Petrom Tasićem na teret im se stavlja da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Istog dana, bit će saslušan prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Radomiru Šušnjaru, optuženom za ubistva u Pionirskoj ulici u Višegradu.

U petak 7. septembra, počet će obnovljeno suđenje Tonći Rajiču, koji je nepravosnažnom presudom u novembru 2017. oslobođen krivice za zločine počinjene u “Dretelju” kod Čapljine. Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, te naložilo održavanje obnovljenog postupka.

Za ponedjeljak planirano je izlaganje završne riječi odbrane Vuka Ratkovića optuženog za silovanje počinjeno u Višegradu, dok će i odbrana Dragana Janjića, optuženog za zločine počinjene 1992. na području Foče, svoju završnu riječ iznijeti u petak.

Naredne sedmice pred Državnim sudom nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u Prijedoru, Orašju, Sarajevu, Srebrenici, Doboju te drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN.