Naser Keljmendi prebjegao u Crnu Goru!

U jednoj od najvećih policijskih akcija u BiH uhapšeno 25 osoba koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović potvrdio je da bosanskohercegovačke agencije za provođenje zakona raspolažu s informacijom da je Naser Keljmendi, čovjek sa “crne” liste State Departmenta zbog trgovine drogom i drugih krivičnih dijela, prebjegao u Crnu Goru.

Ahmetović je, upitan da prokomentira združenu akciju policijskih snaga koja se provodi u BiH, kazao da je riječ o jednoj od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH.

„Ova akcija neće završiti danas već će trajati i narednih dana. Mislim da je ovo jedan od najvećih udaraca organiziranom kriminalu u BiH i umnogome će doprinijeti smanjenju stope ove vrste kriminala“, kazao je Ahmetović.

U policijskoj akciji “Lutka” koju provode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), MUP Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH uhapšeno je 25 osoba koje se dovode u vezu sa ubistvima, iznudama, zelenaštvom i razbojništvom.

SIPA u akciji “Lutka” istražuje najveću zločinačku organizaciju u BiH, koja je počinila veći broj krivičnih djela ubistva, trgovine opojnim drogama, priprema ubistava, od kojih se posebno izdvaja pripremanje ubistava policijskih službenika koji su istraživali krivična djela članova ove grupe, izjavio je direktor ove agencije Goran Zubac.

“U potpunosti smo dokumentovali i rasvijetlili ubistva Ramiza Delalića, teško ubistvo Borisa Govedarice, teško ubistvo Vladimira Mačara i Radeta Magazinovića, kao i krivično djelo pokušaj potstrekivanja na teška ubistva Đorđe Ždrale u tri navrata”, rekao je Zubac na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, trenutno se, u saradnji sa MUP-ovima Republike Srpske i Kantona Sarajevo i drugim policijskim agencijama, izvode terenske operacije hapšenja većeg broja osoba, što je početak sveobuhvatne akcije, koja će trajati duže vremena.

“U najdirektnijoj obradi obuhvatili smo 25 osumnjičenih lica, a izvještajem o počinjenom krivičnom djelu 43 osumnjičena lica. To je prva faza, dok će se dalje koordinirane akcije lišavanja slobode novih lica provoditi nakon sveobuhvatne analize i procjene”, dodao je Zubac.

Pretres objekata

Kako pišu agencije, uhapšeni se dovode u vezu i sa drugim krivičnim djelima, kao i sa Darkom Elezom, kojem je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine potvrdio presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora.

U presudi se navodi da je Elez organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja istakla je da su pripadnici policije u saradnji sa SIPA-om, MUP-om Kantona Sarajevo i Tužilaštvom BiH rano u srijedu izvršili pretrese na 30 lokacija na području bh. entiteta.

„U dugo pripremanoj policijskoj akciji angažovano je 150 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske – Uprava kriminalističke policije, Specijalne jedinice policije, centri javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, Bijeljina i Trebinje”, rekla je Šoja.

Jedan od objekata u kojima se vrši pretres je i hotel Casa Grande u vlasništvu Nasera Keljmendija, koji je označen prvom osobom u Evropi po opasnosti za SAD, a kojeg je i američki predsjednik Barack Obama stavio na “crnu listu” u pismu koje je uputio Kongresu, objavila je agencija Srna.

On je ranije tražio i državljanstvo Crne Gore, ali je njegov zahtjev odbijen.

Akcija “Imperijal”

Šoja je kazala da su krivična djela za koja se sumnjiče uhapšene osobe u velikoj mjeri opterećivala MUP RS-a.

“Očekujemo da će tokom krivičnog postupka protiv njih doći do potpune istine o brojnim do sada nerazjašnjenim krivičnim djelima na prostoru Istočnog Sarajeva”, naglasila je Šoja.

Šoja je naglasila da je u periodu kada je započela akcija “Lutka”, Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo pod nadzorom Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo započeo i akciju “Imperijal”.

“U ovoj akciji uhapšen je veći broj lica na prostoru Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela ‘iznuda’ i ‘zelenaštvo’, a u vezi sa krivičnim djelima ‘organizovani kriminal’. Lica koja su lišena slobode su od ranije poznata policiji i u toku dana će uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima bit predat dežurnom tužiocu Okružnog tužilaštva Istočnog Sarajevo”, pojasnila je Šoja.

Ona je napomenula kako postoji sumnja da novac korišten za krivično djelo zelenaštva, koja su počinila lica lišena slobode u akciji “Imperijal”, potiče od krivičnih djela koja su izvršena u akciji “Lutka”.

(VisokoIN/Agencije)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar