Naseru Keljmendiju naplaćen četiri puta niži porez

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Naseru Keljmendiju, koga su SAD nedavno stavile na crnu listu najvećih narko-bosova svijeta, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH omogućila je 2006. godine da iz Amerike uveze tri džipa “Grand Cherokee” za koje su plaćeni minimalno četiri puta niži porez i carina, prenosi “Glas Srpske”.

Svi džipovi proizvedeni su 2004. godine u SAD, odakle su i uvezeni u BiH u julu 2006. godine.

Za “Grand Cherokee” uvezen na ime Besnika Keljmendija navedeno je da košta 24.765 KM, iako mu je vrijednost oko 150.000 KM. Za to vozilo obračunati su indirektni porezi u iznosu od samo 8.986 KM. Da su dažbine plaćane na pravu vrijednost džipa,iznos indirektnih poreza bio bi oko 48.000 maraka.

Isti je slučaj i kod naplate poreza i carina za druga dva džipa.

Miroslav Pećanac iz laboratorije za motore i vozila Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci kaže da nema dileme o tome da li je naplata indirektnih poreza na takav način izvršena uz znanje pojedinaca u UIO.

Portparol UIO Ratko Kovačević kaže da je carinska služba dovedena u zabludu u smislu da je vrijednost prikazanog vozila trebalo da bude veća.

“Tužilaštvo BiH saslušalo je nekoliko carinika u vezi sa tim slučajem, ali nemam informacija da li je taj slučaj okončan i šta se dalje događalo“, pojasnio je Kovačević.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.