Nastavak suđenja Mevlidu Jašareviću

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću koji se terete za organizovanje terorističke grupe u vezi sa napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Sud BiH sutra bi trebao donijeti odluku o produženju pritvora Jašareviću i drugooptuženom i trećeoptuženom Fojnici i Ahmetspahiću.

U nastavku suđenja svjedočiće Ibrica Avdo, koji je ranio Jašarevića i koji se na prošlom ročištu nije pojavio, Adnan Šmigalović koji je učestvovao u pretresima u Gornjoj Maoči i dva očevica ispred Ambasade SAD u Sarajevu, najavljeno je ranije iz Suda.

Suđenje Jašareviću i ostalim optuženim počinje u 9.00 časova.

Jašarević je na prošlom ročištu ponovio da su njegova meta u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci u znak odmazde za napade u Iraku.

Sud BiH donio je ranije odluku da Jašarevića premjesti iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo u zatvorsku jedinicu pri Sudu BiH kada u tom zatvoru bude slobodnih mjesta za prijem novih zatvorenika.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. U napadu je ranjen radnik obezbjeđenja.

Tokom napada Jašarević je u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

(VisokoIN/Fena)