Nastavak suđenja Šešelju za nepoštovanje suda

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u trećem postupku zbog nepoštovanja suda bit će nastavljeno danas u Haškom tribunalu.

Suđenje je prekinuto u ponedjeljak, 11. juna, jer se u sudnici nije pojavio Šešeljev pravni savjetnik Dejan Mirović, koji bi trebao ispitati optuženog i, ujedno, jedinog svjedoka u ovom predmetu.

Šešelj je rekao da sekretarijat Tribunala nije odobrio putne troškove za Mirovića. On je izjavio da nije u stanju pripremiti svoju odbranu i završnu riječ bez pravnog savjetnika i bez referenta za predmet Nemanje Šarovića.

Stav pretresnog vijeća je da je Mirović dobrodošao da u sudnici ispita optuženog, ali da, pošto se radi o jednostavnom procesu, nema potrebe da u njemu radi i referent za predmet“.

Treći postupak za nepoštivanje suda protiv Šešelja pokrenut je zbog odbijanja da sa svoje web-stranice ukloni četiri knjige čiji je on autor i šest povjerljivih podnesaka u kojima su objelodanjene povjerljive informacije o zaštićenim svjedocima.

Na prvom suđenju za nepoštivanje suda Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a na drugom prvostepeno na 18 mjeseci zatvora.

Rasprava u Šešeljevom predmetu jedina je koja će ove sedmice biti održana u Tribunalu.

Suđenje po glavnoj optužnici, koja Šešelja tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, završeno je u martu, a donošenje presude očekuje se u martu iduće godine.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.