da block

Nastavljena akcija Zadruga: Zbog organizovanog kriminala SIPA upala u 15 firmi

da block

U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Zadruga“, pripadnici SIPA -e vrše pretrese službenih prostorija 15 pravnih lica na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal, pranje novca, zloupotreba službenog položaja, krivotvorenje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Tokom realizacije navedenih aktivnosti, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu, izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dva pravna lica i jedan stambeni porodični objekat.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Kantona 10, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Napominjemo da su u okviru predmeta “Zadruga” u prethodnom periodu policijski službenici SIPA realizovali dvije operativne akcije u koordinaciji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Takođe, SIPA je u sklopu nastavka saradnje sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo po navedenom predmetu podnijela Izvještaj o počinjenim krivičnim djelim i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca tako što su u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturisanja usluga, koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502 KM koja su stečena krivičnim djelima.

Po završetku aktivnosti, više informacija će biti dostupno javnosti.