Nastavljeno suđenje za zločine u Bosanskoj krajini

Tužilaštvo BiH je na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj krajini prikazalo snimak razmjene zarobljenika iz marta 1995., na kojem se između ostalog, vidi kako su maltretirani dok su bili u autobusu. Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara kazao je da snimak potkrepljuje tvrdnje svjedoka izrečene u Sudu BiH o maltretiranju zarobljenika u autobusu prilikom razmjene.

Također, kako je rekao, na snimku se vidi i razmjena leševa pred bazom Ujedinjenih nacija (UN) u Ličkom Petrovom Selu (Republika Hrvatska) kojoj je prisustvovao i prvooptuženi Mehura Selimović.

“Jasno smo vidjeli da je Selimović bio na licu mjesta, te je mogao vidjeti u kakvom su stanju zarobljenici izašli iz autobusa”, naglasio je Čampara.

Uz Selimovića, Tužilaštvo BiH tereti Adila Ružnića i Emira Mustafića za zločine počinjene u Bosanskoj krajini.

Prema optužnici oni su od 1994. do 1996. pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), te civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Prilikom ispitivanja, kako je navedeno u optužnici, okrivljeni su zarobljenike fizički maltretirali.

Prema optužnici, Selimović je bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.

Asim Crnalić, branilac optuženog Selimovića, naglasio je da će videosnimak razmjene zarobljenika na sljedećem ročištu prikazati kao svoj dokaz.

“Tužilaštvo nije u pravu kada kaže da je Selimović znao šta se dešava sa zarobljenicima u autobusu. Taj događaj mi nikada nismo ni sporili, niti trenuci takvog maltetiranja mogu bilo koga da ostave ravnodušnim, ali moj branjenik s tim nije imao nikakave veze i mi ćemo to dokazati”, kazao je Crnalić.

Odbrane Ružnića i Mustafića na materijalni dokaz Tužilaštva uložile su prigovor o relevantnosti, ističući da se prikazani videosnimak ne odnosi na njihove branjenike, prenosi BIRN-Justice Report.

(VisokoIN/Fena)