Nastupila Nova 1435. hidžretska godina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sa zalaskom sunca, u 16:41 sati, danas je prema lunarnom kalendaru nastupila Nova 1435. hidžretska godina. Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje poslanika Muhammeda, a.s. i njegovih sljedbenika iz Meke u Medinu 622. godine.

Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru.

Preseljenje Poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Meke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

(VisokoIN)

Više vijesti