Naučna fantastika ipak postala realnost: Evo za koliko je Leicester ojadio kladionice

Nevjerovatna priča Leicester Citya koji je dva kola prije kraja prvenstva osigurao prvi naslov engleskog prvaka izazvala je oduševljenje među ljubiteljima nogometa širom svijeta, ali i suze u očima vlasnika vodećih europskih kladionica.

Prema prvim procjenama kladionice će morati isplatiti oko 20 miliona funti.

“U povijesti klađenja, tačnije otkako je klađenje legalizirano 1961. godine, niti jedan događaj s tako velikim koeficijentom nije bio dobitan. Ovo je prvi takav slučaj”, kazao je Simon Clare iz kladioničarske kuće “Coral”.

Koeficijent da će Leicester City postati novi engleski prvak na početku sezone bio 5,000-1. Dakle za jednu uloženu funtu dobitak je 5,000 funti.

“Ovo je sasvim sigurno najveće iznenađenje u sportu. Bilo je i drugih iznenađenja, ali nogometna sezona traje mjesecima. Zbog toga sada kladionice plaču”, dodao je Clare.

Jedan od navijača Leicestera koji očekuje dobitak je 39-godišnji stolar Leigh Herbert. Prije početka sezone u najvećoj britanskoj kladionici William Hill uplatio je pet funti, a sada očekuje 25,000 funti.

“Tada je to izgledalo kao naučna fantastika, ali bio sam na godišnjem odmoru i mislio sam da će dečki ostvariti nešto veliko. Ipak, ovo je naučna fantastika”, poručio je slavljenik. Najviše će zaraditi jedan stanovnik gradića Guildforda, 40 kilometara zapadno od Londona. Njegov dobitak iznosi 140.775 funti.

Jedan od ‘bookmakera’ je priznao kako su za velike gubitke krive i same kladionice jer su dugo ignorirale Leicesterove dobre igre i nisu rušile kurs. Na Božić, kad su ‘Lisice’ nanizale 10 utakmica bez poraza, koeficijent na naslov je bio 33-1.

“Kladionice nisu na vrijeme reagirale i nisu rušile kurs. Poslije je bilo kasno. Nikada nismo izgubili toliko novaca i na takav način. Ovo je nevjerovatan trenutak za cijelu industriju”, otkrio je jedan od ljudi iz sistema.

Dio stručnjaka upozorava kako su kladionice izgubile ozbiljan novac, ali i kako su to ‘krokodilske suze’.

“Iduće sezone dogodit će se masovne uplate navijača Burnleyja, Bournemoutha i drugih manjih klubova s nadom u novo čudo. Međutim, nema šanse da se to ponovo dogodi”, kazao je jedan od njih želeći ostati anoniman.

Iz ‘Skybeta’ su priznali kako će morati isplatiti oko sedam miliona funti, dok će kladionica ‘Ladbrokes’ izgubiti oko 5,5 miliona funti.

“Na početku sezone primili smo 47 uplata s koeficijentom od 5,000 da će Leicester biti prvak, ali 27 ih je iskoristilo mogućnost isplate tijekom sezone”, poručili su iz Ladbrokesa.

Engleski mediji odmah su zavirili u prošlost potraživši slične primjere. Tako je 1964. godine David Threlfall iz Prestona uplatio 10 funti da će do kraja tog desetljeća čovjek hodati po Mjesecu. Kada je Neil Armstrong 20. srpnja 1969. godine postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, Threlfall je postao bogatiji za 10,000 funti što je današnja vrijednost od 156,000 funti. Međutim, novac mu nije donio sreću. Kupio je sportski auto u kojem je poginuo u saobraćajnoj nesreći.