Naučnici: Hemoterapija zapravo dovodi do širenja ćelija raka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako se hemoterapija dugo koristi za ubijanje ćelija raka i zaustavljanje rasta tumora, nova studija tvrdi upravo suprotno. Naučnici kažu da hemoterapija kao lijek čini stanje gorim, jer može dovesti do širenja ćelija raka što uzrokuje naprednije tumore.

“Hemoterapija je samo kratkoročno rješenje, jer hemoterapijski lijekovi povećavaju mogućnost migriranja ćelija raka na druga mjesta u tijelu”, navodi tim naučnika sa Medicinskog koledža “Albert Ajnštajn” Unverziteta Јešiva iz Njujorka koji je sproveo istraživanje.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da je broj ćelija karcinoma koji kruže u krvotoku povećan nakon hemoterapije.

Doktor Džordž Karaganis, glavni autor studije, izjavio je za britanski Telegraph da rezultati studije ne znače da osobe koje boluju od raka treba da izbjegavaju hemoterapiju, već da treba pomnije pratiti kretanje tumora.

Јedan od pristupa predlaže ukidanje hemoterapije nakon uočavanja povećanja krvnih markera i hirurški zahvat, nakon čega bi uslijedila postoperativna hemoterapija u obliku pulule ili intravenoznog dripa.

Ovo je prva studija koja je precizirala način širenja raka dojke, ali nije prva koja je ukazala na to da hemoterapija može podstaći sekundarni rak (oznaka za metastazirajuću fazu bolesti).

Iako je hemoterapija u teoriji savršena za ubijanje malignih ćelija, najčešće je za to potrebna doza koja bi ubila pacijenta.

Zbog toga ljekari prepisuju manje doze čime postižu suprotan efekt, jer to omogućuje ćelijama raka da prežive i postanu imune na lijek i da se šire na druge organe.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.