Naučnici na pragu vakcine koja liječi sve tumore nakon prve terapije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija sve tumore u tijelu.

Glavni autor ove studije, koja je 31. januara objavljena u magazinu “Science Translational Medicine”, je profesor onkologije Ronald Levi.

Levi je pionir u oblasti imunoterapije raka, a njegova laboratorija razvila je uobičajenu hemoterapiju rituximab.

Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacija je dva postojeća lijeka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavanja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

“Napredak na polju imunoterapije mijenja medicinsku praksu. Ova vakcina je na miševima pokazala nevjerovatno dejstvo i uklonila sve tumore”, rekao je Levi.

Čak 90 odsto testiranih miševa izliječeno je nakon jedne vakcine, dok je preostalih 10 odsto izliječeno nakon druge vakcine.

Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po cijelom tijelu.

Dodao je da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija, i da će ova vakcina biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana.

U kliničko ispitivanje doktor dalje namjerava da uključi 15 oboljelih osoba s limfomom u početnom stadijumu.

Ukoliko eksperiment bude bio uspješan, Levi tvrdi da će moći da se koristi kod više vrsta tumora i da će vremenom onkolozi davati injekcije oboljelima prije operativnih zahvata, kako bi spriječili ponovno pojavljivanje tumora.

“Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da liječimo sve vrste tumora”, rekao je Levi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.