da block

Naučnici potvrdili: Pivo je zaista alkohol!

da block

Američki naučnici tvrde da je da glavni uzrok uključivanja “centara zadovoljstva” u ljudskom mozgu prilikom upotrebe alkohola – ukus pića, a ne etilni špiritus koji se u njemu sadrži.

Grupa istraživača sa Univerziteta u američkoj državi Indijana, u okviru ekperimenta, predložila je pedesetorici muškaraca nekoliko vrsta žestokih pića, koja su oni poznavali. Prilikom upotrebe kod dobrovoljaca su pratili reagovanje organizma i lučenje hormona.

Tako se saznalo da već osjećaj ukusa u ustima, na primjer, kod piva, prije nego što se nađe u krvi, izaziva lučenje hormona zadovoljstva – dopamina.

Mnogi pivo ne smatraju alkoholom, međutim, to je varka, od njega isto tako nastaje zavisnost kao i od žestokih pića – uvjeravaju stručnjaci.

Zato francuska tradicija da se za ručkom popije čaša crnog vina ili njemačka tradicija da se u podne popije krigla piva ne spadaju u kulturu pijenja, već su očiti znak alkoholizacije društva.

Naučnici smatraju da su najopasnija alkoholna pića – takozvani laki alkohol. Prvo mjesto zauzimaju kokteli u limenkama, koji imaju, čini se, bezazleni ukus limunade, što ne asocira na alkohol. Pri tome jedna limenka koktela od 9 posto jednaka je 1,1 deci vodke.

Sve to ne bi bilo tako strašno da nije sintetičnih dodataka i pojačivača ukusa, koji pogoršavaju apetit.

Na drugom mjestu se nalazi plemićko piće – šampanjac. U zoni rizika se ono našlo zbog mjehurića ugljen-dioksida, zahvaljujući kojima alkohol brzo dospijeva u krv. Jedini način da se čovjek ne opije jeste dobro meze.

Ljudi, koji boluju od dijabetesa, moraju da zaborave na likere. Oni povećavaju nivo šećera u krvi, te su sposobni da ozbiljno povrede gušteraču.

U mladim godinama mnogi su mogli da se vesele tokom noći, pri tome su normalno funkcionisali cijeli sljedeći dan, ali se kasnije ta lakoća postepeno gubi. Stvar je u izradi fermenata, koji su odgovorni za “cijepanje” alkohola u krvi.

Otprilike poslije 23. godine, kada čovjek konačno prestaje da raste, ćelije se obnavljaju svake godine sve sporije. Izrađuje se manje fermenata.

Naučnici preporučuju da se u to vrijeme odustane od jeftinih vrsta piva, vina i žesokih pića, koji u većini slučajeva sadrže mnogo dodataka.

(VisokoIN)