Naučnici pronašli način da prevare smrt!?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

David Robson tvrdi da bi radikalna procedura koja podrazumijeva zamjenu krvi pacijenta sa hladnom slanom vodom mogla da povrati ljude koji su na ivici smrti, prenosi BBC.

– Kad bi temperatura vašeg tijela bila 10 stepeni celzijusovih i kad ne bi imali moždane aktivnosti i otkucaje srca, svi bi se složili da ste mrtvi, ali ja bih mogao da vas vratim u život – kaže Peter Rhee sa univerziteta iz Arizone.

Da Rhee nije previše optimističan potvrđuje i njegov kolega sa Meriland Univerziteta, Samuel Tisherman. On je rekao da su eksperimenti do sada vršeni samo na životinjama i da su pokazali da je moguće tijelo držati u “suspendovanom stanju” nekoliko sati.

Cijeli postupak podrazumijeva pražnjenje krvi iz tijela i spuštanje tjelesne temperature na 20 stepeni celzijusovih ispod normalne. Zatim se krv ponovu “upumpava”, a tijelo postepeno zagrijava. Kada tjelesna temperatura dostigne 30 stepeni srce odjednom zakuca.

– Zapanjujuće je da se životinje “nakon smrti” samo jedan dan osjećaju ošamućeno, a već sljedeći dan potpuno normalno – kaže Tisherman.

Tisherman je uzburko javnost ove godine kada je rekao da je spreman za eksperimentisanje na čovjeku. Prvi pacijent bi trebalo da bude slučajna žrtva vatrenog obračuna ili saobraćajne nesreće sa teškim povredama koje bi prouzrokovale gubitak dosta krvi i prestanak rada srca, što bi značilo da je ovaj metod posljednja nada za pacijenta, ili kako je New York Times napisao: “Ubijanje pacijenta da bi mu spasili život“.

Tisherman kaže da se sada smrt pacijenta mora posmatrati drugačije i da je granica kada ljekar ustanovi smrt pomjerena.

On napominje da je borba da se ponovo pokrene srce samo polovina dobijene bitke za doktora. Veoma je bitno voditi računa i o nivou kiseonika koji predstavlja najveći problem. Svaki sekund dok je tijelo u “beživotnom stanju” ćelije ne dobijaju kiseonik i umiru. Da bi se usporio ovaj proces neophodno je rashlađivati tijelo.

Ostali doktori su optimistični prema istraživanjima Rheea i Tishermana. Oni su dvije decenije skupljali dokaze o sigurnosti njihove metode.

Uglavnom su eksperimentisali na svinjama i ustanovili da ukoliko se tijela ohlade dovoljno brzo i “ubrizga” im se nazad njihova krv, gotovo 90 posto životinja se vrati iz mrtvih bez ikakvih posljedica.

– Najuzbudljiviji momenat je kada srce ponovo zakuca – kaže doktor Rhee.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.