Navršila se 21 godina od Karadžićevih prijetnji genocidom

Ovog mjeseca navršava se tačno 21 godina od zlokobnih prijetnji ratnog vođe bosanskih Srba, a danas haškog optuženika Radovana Karadžića u Skupštini Bosne i Hercegovine da će ta država završiti u paklu, a muslimanski narod nestati, jer “muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”.

Bio je to prvi put da je nedvosmisleno, na javnoj sceni, najavljen genocid nad Bošnjacima ukoliko zatraže suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine iz Jugoslavije koja je pod vodstvom Slobodana Miloševića trebala doživjeti preobrazbu u “veliku Srbiju”.

Više od dvije decenije nakon ovih prijetnji BiH se ponovo nalazi u velikoj ekonomskoj i političkoj krizi, Karadžićeva Srpska demokratska stranka (SDS) dobila je veliku podršku na proteklim lokalnim izborima, a za načelnike su birani i ratni zločinci.

“Ovo nije dobro što vi radite. Ovaj put na koji vi želite da izvedete BiH jeste ista ona autostrada pakla i stradanja kojim su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje… Kako ćete vi spriječiti da svako svakoga ne ubija u BiH”, prijetio je Karadžić u Skupštini BiH oktobra 1991. godine.

U svom stilu on je tom prilikom kazao i da “Srbi u BiH mogu da spriječe Hrvate i Muslimane ako je stani-pani da izađu iz Jugoslavije”.

“Nisam ja ovdje nastupio kao bog rata, kako me neko počastio iz Hrvatske demokratske zajednice, nego vam kažem po stoti put, i u našim razgovorima sam to rekao, ne kreira SDS volju srpskoga naroda, on je tumači. Mi bi vas krvavo slagali kada bi rekli da vi ovo možete izglasati i da možete s ovim nešto da uradite u Evropi. Mi se više ne pitamo o situaciji ako dospijemo u stanje u koje su dospjele Slovenija i Hrvatska. Naročito Hrvatska. S tim što bi u BiH taj pakao bio hiljadu puta teži i ne bi bilo načina da se zaustavi”, govorio je Karadžić.

Iako su mnogo prije toga izvršene sve pripreme na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a na hiljade vojnika, tenkova i cijevi dopremani oko Sarajeva i drugih bh. gradova, Karadžić je tvrdio da se nad srpskim narodom vrši pravno nasilje, a “nakon tog slijede sva druga nasilja”. Treba imati na umu da je Karadžić navedene prijetnje iznosio nakon agresije JNA na Hrvatsku, ali i na BiH u Ravnom kod Trebinja.

“Možemo se dogovoriti da mi vas ne sprječavamo da izađete iz Jugoslavije plebiscitom naroda. Ali, istim plebiscitom, i po istom pravu, mi ćemo spriječiti vas da nas izvedete iz Jugoslavije. Srpski narod, i to da vam kažem, zna šta vi hoćete. Vi hoćete da u Hagu postignete to da je ovo treća ili četvrta država koja neće da živi u Jugoslaviji. A to ne možete, jer mi hoćemo da živimo u Jugoslaviji. To možete da kažete za sebe. Suvereni narodi u BiH to mogu da kažu za sebe, ali ne mogu za drugi narod. Mi ćemo vas onemogućiti pred domaćom i svjetskom javnošću da izvršite ustavno nasilje nad srpskim narodom”, rekao je tada Karadžić.

Na otvorene prijetnje Karadžića odlučno je reagirao prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović najavljujući da “mi možda više i nećemo da budemo u Jugoslaviji”.

“Njegovo izlaganje. Njegov način izlaganja njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi možda više i nećemo da ostanemo u Jugoslaviji. To večeras ovdje govorim. Još nešto. Njegov način izlaganja, njegove poruke možda najbolje objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u toj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić neće više niko. Neće, možda, niko više osim srpskog naroda. Takvu Jugoslaviju su u očima jugoslavenskih naroda, Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca, Mađara, Muslimana… jednostavno omrzli, kao i u očima
Evrope i svijeta. Takvi načini kako to Karadžić radi”, istakao je rahmetli Izetbegović.

No, dodao je rahmetli Izetbegović, Karadžić je samo izraz jednog načina mišljenja, jednog pristupa.

“Mi smo se sve nadali i nadamo da će srpski narod doći do svoje demokratske tradicije, da će srpski narod doći do onih zaliha demokratske tradicije koju je imao i koji ga je odlikova. Ovo što se radi danas, ovo ne služi na čast srpskom narodu. I ovaj način istupanja i ove prijetnje koje se iskazuju… Muslimanski narod neće nestati. To ja poručujem gospodinu Karadžiću”, odlučno je poručio Alija Izetbegović Karadžiću, nakon čega ga je mnoštvo prisutnih nagradilo aplauzom.

Skupština BiH je, reagirajući na slijed događaja iz oktobra 1991. godine, donijela Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine. Tim činom odlučeno je da se povuku predstavnici BiH iz rada saveznih organa ,dok se ne postigne dogovor između svih republika koje su sačinjavale Jugoslaviju.

Na to su pristali predstavnici SDA i HDZ, dok su predstavnici SDS-a odbili djelovati po donesenom aktu.Na razini Predsjedništva i Vlade BiH donesena je odluka prema kojoj se regruti i rezervni sastav neće slati u JNA.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar