da block

Nazif Mujić od ponedjeljka na poslu u ‘Panonici’

da block

Nakon što se Nazif Mujić, dobitnik ‘Srebrnog medvjeda’ za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Berlinu, vratio kući – svašta mu je obećavano. Do danas je malo obećanja ispunjeno, ali ono za Nazifa najbitnije – o zaposlenju – u ponedjeljak bi trebalo biti i realizirano.

Radit će kao kulturni animator u tuzlanskoj Panonici, prenosi FTV. Nazif Mujić i njegova porodica ubuduće ne bi trebali ovisiti o varljivoj sreći skupljača starog željeza.

Posao na Panonskim jezerima donijet će im redovna primanja, ali i riješiti problem zbog kojeg su se našli na filmskom platnu, a to je, kaže Nazif, najbitnije.

‘Suprugu nije imala zdravstvenu knjižicu, sad će je imati. Imat ću je i ja. I to je najvažnije. Počinje mi se ostvarivati ono što sam zamislio’, kaže Nazif.

U Općini Tuzla su Mujićevo zapošljavanje planirali u okviru implementacije Federalnog programa zapošljavanja Roma, za koji su već osigurana sredstva. Međutim, zbog zakonskih procedura njegova realizacija kasni.

Dok ne dođe do realizacije tog programa, Nazif će već od ponedjeljka, 6. maja, biti angažiran kao kulturni animator u Panonici.

‘Očekuje nas puno programa tokom ljeta, naš posao je da animiramo goste, da ih zabavimo i prižimo im još jednu novu priču u okviru Panonike. Mislimo da će Nazif doprinijeti tome’, kaže direktor ‘Panonike’ Maid Porobić.

Nazifu Mujiću iz Poljica, sakupljaču starog željeza koji je postao najbolji glumac Berlinalea i vjerovatno jedan od rijetkih Roma u Evropi koji je dobio tako visoko umjetničko priznanje, na ovaj način će priznanje odati i lokalna zajednica, što se, nažalost, kod nas rijetko dešava.

(VisokoIN)